Što je u seksu normalno?

Je li to ono što je činila vaša majka ili ono što mlade djevojke danas pokušavaju činiti? Postavljanje granica i otkrivanje što je ispravno i dobro za vas može vam pomoći i u drugim područjima života

Mnoge mlade moderne žene seks smatraju sredstvom kojim dobivaju potvrdu da su poželjne, snagu, mjesto u društvu, popularnost. Seks je postao sredstvo koje opravdava cilj.

S druge strane konzervativnije žene, kojih je u našem društvu i dalje mnogo, seks često doživljavaju kao dužnost, kao jamstvo da neće biti ostavljene dok zadovoljavaju tuđe potrebe. Ponekad smatraju da nešto s njima nije u redu jer ne osjećaju spolnu želju, no nastavljaju onako kako smatraju ispravnim. No i jedno i drugo ponašanje ostavlja ožiljke. Tomu svjedoči i seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belić, otkrivajući kako većina njezinih klijentica koja ima neku seksualnu smetnju otkriva da čini nešto protiv svojeg tijela, protiv sebe.

Tri najčešća problema

"Mnoge žene zapravo ne poznaju sebe, čak ne poznaju vlastito tijelo. Iz toga nastaju seksualni problemi jer, umjesto da istraži vlastitu seksualnost, žena pristaje na ono što misli da je uobičajeno, da je potrebno, često kopirajući odnose iz kojih je učila, prije svega roditeljski. Ne poštujući sebe i svoje potrebe, nelagodu duboko potiskuje, a ona se nerijetko manifestira na tijelu nekom smetnjom koju ne može kontrolirati. Tri najčešća problema zbog kojih klijentice dolaze na savjetovanje su smanjenje seksualne želje, smetnje orgazma i bolni odnosi.

Upravo ti problemi čine ljude ekstremno ranjivima. Budući da je riječ o samoj srži njihove intime, često se ti problemi preuveličavaju i stavljaju u središte pozornosti, čime izazivaju još više boli. No važno je reći kako ima pomoći. Nekada me doista začuđuje kako je ženama malo potrebno da se oslobode", kaže terapeutkinja dodajući kako već i sami problemi ponekad pokazuju da se njihovi uzroci nalaze negdje drugdje, a ne u samome seksu. Žene koje imaju problema sa seksom ponekad imaju majke koje su preživjele neko neugodno iskustvo ili bolesti vezane uz spolne organe. Također, ako je majka živjela u braku gdje je negirala sebe i takva odgajala kćer, kći će svakako barem dio toga preslikati u svoj život. Važno je to osvijestiti.

Iscijeliti mamu u sebi

"Sve više svjedočim činjenici da neriješene odnose s roditeljima rješavamo kroz odnose s partnerima. Jedna je klijentica, na koju je majka neprekidno vikala u mladosti, poslije u životu nepogrešivo pronalazila partnere koji su na nju vikali. Odjednom je shvatila da u vezama neprestano pokušava razriješiti taj primarni odnos i upravo se s tim uvidom otvorio prostor da netko drukčiji uđe u njezin život.

Došao je novi muškarac, a zajedno s njim i nova kvaliteta odnosa, prije svega nje same prema sebi, a problemi s policističnim jajnicima koji su je pratili naprosto su nestali. Upravo je to primjer kako se mnogi potisnuti problemi mogu manifestirati ondje gdje im nije mjesto, bilo da je riječ o spolnom ili kojem drugom području života", objašnjava Nataša Barollin Belić.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci