Što je sreća u različitim dijelovima svijeta?

Možda se iznenadite koliko se koncepti sreće razlikuju od jedne do druge kulture. Evo što je sreća u kineskom taoizmu, što u hladnoj Škotskoj, a što u indijskom budizmu...

Kina (taoizam)

Sreća: Wu Wei

Kineska prispodoba pripovijeda o izmišljenom susretu Indijca Siddharte Gautame (Buddhe), Konfucija i Laozija, tri utemeljitelja vodećih kineskih škola mišljenja. U toj priči oni nalaze posudu s neidentificiranom tekućinom, urone prste u nju i stave ih u usta. To je ocat. Konfucije je okusi i lice mu poprimi kiseo izraz. Buddha je okusi i njemu je okus bio gorak, baš kao i sam život. Laozi je okusi, nasmiješi se i kaže: "ah, ovo je ocat!"

Wu-Wei znači "bez napora" i jedno je od glavnih načela taoizma. U filozofiji Wu-Weija, ljude se potiče da se ne bore protiv svijeta, niti ga pokušavaju promijeniti, već da radost osjećaju zbog toga što su stvari takve kakve jesu, te da djeluju bez vezanosti za uspjeh ili neuspjeh.

Lakoća življenja: Kako se prestati "boriti sa životom"?

Škotska

Sreća: Coorie

Porijeklom od Škota, doslovno značenje riječi "coorie" je prianjanje, a kao način života, označava hladnu zimu. Način na koji netko „promatra“ coorie je da si boravak kod kuće učini što udobnijim i jede sočnu, toplu hranu koja je najprikladnija za hladne dane. Naravno, da bi se potpuno predao toj radosti, čovjek mora potpuno shvatiti hladnoću. Zbog toga se oni koji "prakticiraju" coorie potiču da šetaju i uživaju u prelijepim zimskim krajolicima.


Mudita (budizam)

Sreća: Mudita

Na drevnom jeziku Indije, sanskrtu, "mudita" znači radost, a u budizmu je još rafiniranija i znači radost koja nije zamućena osjećajima osobe i ponosom; biti radostan zbog sreće drugih bez pripisivanja zasluga sebi i žudnje za njom. To se možda čini lako, ali ova vrsta empatične radosti smatra se, u budističkim krugovima, vrlinom koju je najteže razviti.

Foto: Ben White, Unsplash

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci