Spiritualni seks - više od tantre

Seks može biti put u izmijenjeno stanje svijesti i snažan ekstatičan doživljaj otvorimo li se za transcendentalno iskustvo, a duga veza uopće nije preduvjet, možete ga doživjeti i u iskustvu za jednu noć. Evo kako

Jelena i njen suprug vodili su ljubav prošle subote ujutro. To samo po sebi ne bi bilo ništa neuobičajeno da se Jeleni nije dogodilo nešto što nikad prije nije doživjela. "Nešto je kliknulo i ja sam potpuno izgubila osjećaj sebe", kaže. "Teško je objasniti. Kao da sam bila izvan svoga tijela i potpuno se izgubila, ali istodobno otkrila nešto mnogo veće o mene. Nisam imala nikakav osjećaj vlastitog ja. Sjećam se da sam nakon svega ležala u muževu zagrljaju dok su mi suze tekle niz obraze, preplavljena osjećajem ljubavi prema njemu i čitavom svijetu koji nas okružuje. Mislim da nikad nisam doživjela tako intenzivno emocionalno iskustvo i osjećala sam se nevjerojatno centrirano, pozitivno i snažno."

Duhovno iskustvo

Iako je Jeleni bilo teško opisati svoj doživljaj, psihologinja dr. Jenny Wade nema nikakve sumnje da je u pitanju duhovno, pa čak i sveto iskustvo. U seksu naše se tjelesno i mentalno stanje može promijeniti kao u meditaciji. Intenzivni tjelesni i emocionalni podražaji, zvuci i pokreti koji se ponavljaju mogu izazvati stanje nalik transu. Emocionalne reakcije su nam pojačane i perspektiva se mijenja, često nam dajući osjećaj da smo "izvađeni" iz svakodnevice.

Premda nekima može biti uznemirujući, duhovni seks ima veoma pzitivno djelovanje. "Nakon takvog iskustva, neki ljudi počinju smatrati svoja tijela i seks svetinjom. Postaju svjesni svojih potencijala, osjećaju se samouvjereno, a mogu doživjeti i ozdravljenja ili oporavak od trauma", kaže Wade.

Kad je seks postao grešan?

Unatoč potencijalu za duboku promjenu, ideja o spajanju seksa i duhovnosti nekima može djelovati čudno. "Značenje seksa stalno se umanjuje i kao da mu je jedina svrha jurnjava za orgazmom. Ipak, razumijevanje da nam seks može biti put u izmijenjeno stanje svijesti omogućava nam da ga počnemo doživljavati kao sveto iskustvo", kaže Wade.

Kroz povijest, stavovi prema seksu mijenjali su se kako se mijenjala kultura, i unatoč tome što je današnje društvo pornificirano, s naglaskom na tehnike i instant zadovoljenje, potencijal seksa kao svetog čina odavno je priznat. Najpoznatija verzija je tantra, nastala u Aziji oko 1400. godine prije Krista.

"Tantra se temelji na uvjerenju da možemo pristupiti božanskom kroz seksualnu ekstazu", kaže Chris Deva North iz londonskog Tao centra. I druge kulture, primjerice australski Aboridžini ili Perzijanci prakticirale su svoju verziju tantre, rani oblici kršćanstva i islama također su prožeti seksualnim simbolizmom, kao i tradicija kabale, koja seks vidi kao duhovni doživljaj koji predstavlja spajanje muških i ženskih elemenata Boga u svemiru.

Promjena stavova

Stavljanje seksa u duhovni kontekst može nam pomoći da se suočimo s vlastitim inhibicijama i nelagodom, koji proizlaze iz podsvjesnog uvjerenja da je seks grešan. Petra i njezin suprug Dejan svjesno su odlučili promijeniti duhovni pristup svom seksualnom životu. "Nekad sam mislila da je seks pomalo nestašna, samougađajuća aktivnost i stidjela sam se", kaže Petra. "Sad je seks je za nas prilika da iskažemo duboko poštovanje jedno prema drugom, da se otvorimo za prisutnost više sile. Još uvijek nisam doživjela spektakularno prosvjetljenje, ali sam imala nekoliko mističnih trenutaka. Vođenje ljubavi danas je važan dio mog duhovnog puta".

Neki su od nas možda već iskusili izmijenjeno stanje svijesti u seksu, a da to u tom trenutku nisu znali. "Možda je u pitanju bio osjećaj tolikog sjedinjenja s partnerom da gubite granice vlastitog ega", kaže Wade. U korijenu riječi ekstaza je grčka riječ ekstasis, što znači "stajati izvan", tako da nas duhovna i seksualna ekstaza zapravo vodi izvan našeg osjećaja sebe i izvan ega.

I seks za jednu noć može biti duhovan?

Iako to može stvoriti jaču povezanost, dugogodišnja veza nije uvjet za transcendentalno iskustvo. "Veća je vjerojatnost da ćete takvo iskustvo doživjeti u vezi za jednu noć ili avanturi, situacijama u kojima se ne zamarate posljedicama ili uspjehom veze", kaže Wade. "Dakle, ako mislite: baš me briga kako izgledam ili zvučim, imate veće šanse doživjeti transcendentalno iskustvo. Slično tome, u dugim vezama, gdje postoji duboko povjerenje, partneri će si dopustiti takav stupanj neusiljenosti".

Ako je nedostatak inhibicija ono što nam pomaže da doživimo transcendentalni seks, što još možemo učiniti da pojačamo doživljaj? "Bitno je biti svjestan da želite doživjeti spiritualni seks", kaže North. "Obratite pozornost na svoje osjećaje i prepoznajte svoju vjeru u više biće. Doživite svoj seksualni odnos s punim fokusom, tako da živite u sadašnjem trenutku. U trenutku orgazma, predajte svoj um božanskom, koji god da je vaš doživljaj Boga".

Uvod u tantru

Vođenje ljubavi kao meditacija

Tantra poze za vođenje ljubavi

Maša Radanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci