Snažna žena i vječni dječarac: Jesu li muškarci i žene zamijenili uloge?

Žene su tijekom stoljetne borbe za ravnopravnost spolova uspjele sustići muškarce i dokazati da im mogu parirati na svim razinama. Muškarci, pak, nisu odustajali od svoje povlaštene uloge. Danas je i pred jednima i pred drugima nov izazov: vratiti se svome istinskom biću i probuditi u sebi pravu ženu i pravog muškarca...

Uloge

Od kraja devetnaestog stoljeća položaj žena u društvu znatno se promijenio. Feministički je pokret izdignuo žene iako se ne­­­­ravnopravnost žena u odnosu na muš­karce i dalje očituje na raznim druš­tvenim razinama, kao što je niža pro­sječna plaća za isti posao ili manja za­stupljenost u političkim strukturama.

Osnaživanje žena na društvenom nivou omogućilo je razvijanje ambicije kod žena i preuzimanje poslova koji su prije bili rezervirani za muškarce. No, nije im olakšalo ulogu majke, a uz to, društvo nije poticalo muškarce da preuzmu ono što se tradicionalno smatralo tzv. ženskim poslovima. Tako ćemo na reklamama za banke vidjeti, recimo, uspješne menadžerice, ali nigdje nećemo vidjeti kako se veliča slika muškarca koji pegla, kuha ili čisti kupaonicu.

Petar Pan

Mnoge žene danas rade sve – odgajaju djecu, vode kućanstvo, a sve to uz redovan posao na kojemu moraju biti jake i uspješne jer je to ono što diktiraju vrijednosti kapitalizma. I kod žena i kod muškaraca se veliča snaga nauštrb mekoće i osjećajnosti koji su presudni za dobar osjećaj i stvaranje bliskosti.

par ljubavPromjenama u društvu mijenjaju se i uzorci obiteljskih i partnerskih odnosa. Jedan od zanimljivih uzoraka bliskosti koji je iznjedrilo suvremeno društvo je: snažna žena i muškarac koji teži ostati vječni dječak. Ovaj je uzorak nastao jer snažna žena muškarca podsjeća na dominantnu majku koja će se pobrinuti za njegove potrebe. Mada ova konstelacija nikome u cijelosti ne odgovara, ipak nekom „dijelu“ muškarca i nekom „dijelu“ žene odgovara i zato se održava sve dotle dok i muškarac i žena ne izađu iz svojih uloga.

Bolja majka

Carl Gustav Jung jezgrovito je izrazio uloge u koje nas vuče podsvijest samo jednom rečenicom: „Sve dok ne osvijestite podsvjesno, ono će vam upravljati životom i vi ćete to nazivati sudbinom.“ Nažalost, mnogi do kraja života ostanu u ulogama koje su usvojili u obitelji, s osjećajem da nisu mogli drugačije, da im je takva „sudbina“. Mnoge žene ostanu snažne i opterećene, a mnogi muškarci umrtvljeni svojom dječjom ulogom koja odaje dojam sigurnosti, a zapravo je samo zamka koja ih vodi u stag­naciju i osjećaj nekompetentnosti.

No, kao što smo već spomenuli, nekom „dijelu“ muškarca to odgovara, i to onom dječjem dijelu koji se zbog majčine dominantnosti ili kritičnosti nije uspio razviti u sposobnog mladića, a zatim i u muškarca koji svojom unutarnjom snagom barata slobodno. Taj njegov dječji dio zaliječen je „boljom majkom“, odnosno, partnericom u koju se, vjerojatno, i zaljubio upravo zato što je tako snažna.

S druge strane, žena koja „vuče sve“ – brine se o osobnom razvoju, o tome da partnerski odnos bude u redu, da se egzistencijalni problemi na vrijeme rješavaju. To je tip žene koji danas vrlo često susrećemo. Na početku veze takvoj ženi također odgovara muškarac-dječak, jer on voli njenu snažnu stranu i tako joj daje potvrdu njene snage. Osim toga, to joj odgovara jer se uz njega osjeća emotivno sigurnom (neće biti povrijeđena njegovom potrebom za dominacijom), a uza sve to se na početku veze u njoj bude nježni majčinski osjećaji koje rado naziva bezuvjetnom ljubavlju.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci