Seks u trudnoći

Trudnoća može utjecati na seksualnu želju oba partnera na vrlo različite načine. No ako se suočavate s predrasudama i strahovima i zato izbjegavate dodire, neka vas riječi naše kolumnistice razuvjere

Smanjena ili pojačana želja

Kad je jedna moja prijateljica bila trudna s prvim djetetom (sad upravo nosi drugo), pričala mi je da njezin muž s njom nije želio imati seksualne odnosne jer je, kako je rekao, osjećao da nema intimnosti „kad je beba unutra“. Budući da joj je to bila prva trudnoća, ona se nije previše bunila jer ju je bilo pomalo strah da bi seksualni odnosi mogli naškoditi djetetu. Do kraja trudnoće, a zatim i dosta dugo nakon porođaja, oni zaista nisu imali seksualne odnose. Oboje su bili zadovoljni takvom situacijom.

Suprotan je primjer jedne moje bivše klijentice. Ona je u trudnoći imala povećanu seksualnu želju. Suprug se nije opirao njezinoj čestoj inicijativi i tijekom trudnoće imali su puno učestalije odnose nego prije.

Oba primjera, bolje reći obje krajnosti moguće su tijekom očekivanja prinove – neki parovi prestanu sa seksualnim životom, drugi imaju (osobito u drugom tromjesečju) intenzivniji seksualni život nego prije trudnoće.

I žena i muškarac doživljavaju promjene

Par, posebno ako očekuje prvo dijete, prolazi kroz nepoznato, još neotkriveno životno područje. Žena je preplavljena hormonima koji utječu na njezino tijelo i raspoloženje. Muškarac doživljava mnoge emocionalne i mentalne promjene. Kod oboje može biti prisutan strah hoće li sve biti u redu, razvija li se beba pravilno, hoće li trudnoća kod žene izazvati neočekivane probleme.

Zasigurno razmišljaju i o roditeljstvu. Koliko god ono bilo željeno, ipak mijenja život bez obzira na to je li riječ o prvom ili drugom djetetu. Očekivano je da se budući roditelji brinu hoće li se dobro snaći kao roditelji, kako će prvo dijete prihvatiti brata ili sestru, hoće li materijalna situacija biti zadovoljavajuća...

Seks u trudnoći prihvatljiv i nije opasan za dijete

Kao i u nekim drugim novim ili stresnim situacijama u kojima se par nađe, važno je otvoreno se suočiti s trudnoćom i pitanjima vezanim uz promjene u seksualnom životu. Potrebe i strahovi žene i muškarca mijenjat će se tijekom trudnoće i važno je izreći ih jedno drugome. Radite na jačanju intimnosti i bliskosti u trudnoći ne samo uz seksualne odnose nego i uz tople duboke razgovore, maženje, dodirivanje, opuštanje i razmjenu nježnosti na sve načine koji vam odgovaraju.

Ako nema nikakvih fizioloških smetnji ni problema, seksualni odnos u trudnoći je prihvatljiv i nije opasan za bebu. Beba je u maternici dobro zaštićena, okružena plodnom vodom, i penis u vagini ne može doći blizu djeteta niti ga ugroziti dokle god je trudnoća uredna i grlić maternice čvrsto zatvoren. Važno je da trudnica na pregledu razgovara s ginekologom i traži njegovo mišljenje kako bi smanjila zabrinutost. Ako je sve u redu, seksualni odnosi su poželjni, no prilagodbe su nužne.

Pojačana seksualna želja u prvim mjesecima

Neke se žene u prvom tromjesečju trudnoće ne osjećaju dobro. Zbog mučnina, umora i pospanosti ni ne razmišljaju o seksualnim odnosima. Istovremeno, u prvim tjednima trudnoće spolni organi žene bolje su prokrvljeni, slično kao i u vrijeme seksualnog uzbuđenja. Zbog toga mogu osjetiti pojačan užitak i lakše postići orgazam. Neke trudnice boje se orgazama u trudnoći jer izaziva kontrakcije maternice, no važno je znati da su te kontrakcije drukčije od onih koje se povezuju s trudovima i stoga ih ne mogu izazvati. Zato žene mogu uživati u orgazmima sve do porođaja.

U drugom tromjesečju većina trudnica osjeća se puno bolje nego u prva tri mjeseca. Mučnina i umor prolaze. Tijelo se naviknulo na novo stanje, a beba još nije tako velika da majci otežava kretanje. Grudi su nabujale pa se žene često osjećaju ženstvenije. Mnoge u ovom dijelu trudnoće imaju jak seksualni nagon, što može biti rezultat velikih hormonalnih promjena.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci