Rješavanje trauma iz rane dječje dobi

Poruke koje dijete energetski dobije od majke u prvoj godini života iznimno su važne za njegov životni put. No zbog onog što vam majka u tom razdoblju nije mogla ili znala dati, ne morate čitav život biti zakinuti. Postoje načini da teškoće prevladate i nadoknadite izgubljeno. U novoj Sensi pročitajte temu o delikatnom odnosu majke i djeteta prvih godina života, a mi vam donosimo strategije za stvaranje novih korijena

Najranije traume zabilježene su u centralnom živčanom sustavu

Kao bebe bili smo potpuno nezaštićeni i zato su traume kojima smo u toj dobi bili izloženi najteže i imaju najviše utjecaja na naš život. Pa ipak, posljedice takvih iskustava ne moraju nas uvjetovati jer se uz ozbiljan i predan rad na sebi one mogu eliminirati.

Naše najdublje traume su one iz rane dječje dobi – zabilježene u centralnom živčanom sustavu pa se, da bismo ih iscijelili, moramo usmjeriti na taj sustav. Danas postoji niz tehnika kojima se živčani sustav može osloboditi naučenih reakcija koje su posljedice traumatičnih događaja. Iako su te reakcije u doba traume imale funkciju da nas zaštite, danas, u odrasloj dobi, predstavljaju nam prepreke da živimo ispunjeno. Tehnike usmjerene na ovo područje imaju zadaću naučiti naš živčani sustav da reagira na nov, zdraviji način.

Ponovno rođenje uz metode disanja

Pionir u tom polju, američki psihoterapeut dr. Arthur Janov, sedamdesetih godina prošloga stoljeća razvio je primalnu terapiju kojom se osoba u seansi iskustveno vraća u sam trenutak rođenja te u iskustva koja su uslijedila nakon toga. Cilj takvog procesa je pomoći osobi da ponovnim svjesnim prolaskom kroz bolna iskustva, dakle svojevrsnom katarzom, reprogramira svoj centralni živčani sustav u skladu s novim iskustvom te da na taj način stvori bazu za kvalitetniji život.

Premda se tehnika pokazala vrlo učinkovitom, njoj je ipak nedostajala spiritualna komponenta pa je nadopunjena nizom tehnika disanja (od rebirthing tehnike, preko holotropskog i transdimenzionalnog disanja, sve do holografskog disanja). Iako svaka od ovih tehnika ima svoju specifičnost (a time i prednost nad onom drugom), cilj svakog oblika svjesnog disanja je omogućiti onome tko je primjenjuje da kroz unos velike količine orgonske energije uđe u izmijenjeno stanje svijesti te tako pročisti energetske blokade u sustavu, bez obzira na to gdje ili kada su nastale.

Svjesnim disanjem, odnosno unošenjem nove energije u svoj sustav oslobađamo energiju blokiranu traumama. Rješavajući se svojih uvjetovanosti, počinjemo graditi neke nove, zdrave korijene, a to je najviše što možemo učiniti za vlastitu dobrobit, a i dobrobit svoga djeteta.

Egli Ilić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci