Razumijevanjem ženske ciklične prirode do balansa i uspješnog biznisa

Usklađivanjem poslovnog kalendara s onim menstrualnim, od svog biološkog i energetskog rezervoara žene mogu izvući ono najbolje jer tada znaju kada je u mjesecu najbolje vrijeme za pregovaranje i donošenje važnih odluka a kada za staloženu organizaciju i planiranje

Znate li koristiti svoj biološki rezervoar

Došla si na posao i sve je krenulo nizbrdo. Niz onih malih i većih odluka koje si donijela promišljajući ili ne razmišljajući, povukle su takvu lavinu problema koje ćeš danima ispravljati, i za to plaćati danak na svim nivoima svoga bića. Poznato?

Ako misliš da je zato što to jutro nisi popila dovoljno kave, nije. Ako misliš da je zato što to jutro nisi sjela sama sa sobom u molitvi i meditaciji, na jako si dobrom tragu, no to i dalje nije ključ.

Ključ je u tome što toga jutra vjerojatno nisi provjerila svoj biološki i energetski rezervoar!

Kada kažem energetski doslovce mislim na energiju, kemijskim riječnikom ATP, mitohondriji, kortizol, nadbubrežne žlijezde, fight/flight ili chill mode i ta ekipa…

1000 jedinica energije na dan

Kao što na razini mjeseca imam određenu svotu novca na raspolaganju za hranu, stan, zabavu, auto, zdravlje, ulaganje itd., tako i na razini dana imamo nekih 1000 jedinica energije.

Ono što vrlo često zaboravimo je da od tih 1000 jedinica gotovo 2/3 odlaze na nešto što nisu naše svjesne radnje – bazalni metabolizam, održavanje tjelesnih funkcija, priprema obroka i probava hrane, njega tijela, održavanje kuće, razvažanje djece, igranje i rad s djecom, razgovor s partnerom, vođenje ljubavi, druženje s prijateljicama i slično.

žena krevetČini mi se kao da svi radimo istu grešku – ujutro ustanemo – razmislimo što nas sve čeka od poslovnih obaveza, odlučimo hoćemo li (imamo li snage) za neki trening i mislimo da za to na raspolaganju imamo 1000 jedinica energije. A nismo ni pripremili hranu, kamoli ju probavili, ishendlali svoje tijelo, vezu s partnerom, djecu, svoj duševni mir itd.

Realno, za posao i jurcanja po gradu, bez obzira o kakvom se hendlanju radi, imamo vjerojatno samo 300 jedinica energije.

Raspolaganje novcem = raspolaganje energijom -  svaka žena koja dobro rasplaže svojim novcima, zasigurno prije toga mora dobro raspolagati sa svojim unutarnjim energetskim resursima. Nekima se posreći pa im neko vrijeme ide, sve do točke kada isrcrpe sve endogene (urođene, unutrašnje) mehanizme kompenzacije.

Ženski prirodni ciklus dirigira dan

U odnosu na onaj energetski, biološki rezervoar žene je nešto puno kompleksnije. Ono što svakoj ženi, barem u nekoj mjeri, dirigira dan, jest njen menstrualni ciklus, ciklus plodnosti.

To naravno ne vrijedi za one žene koje koriste sintetske hormonalne kontraceptive koji u biti djeluju endokrino disruptirajuće tako da ženi blokiraju ovulaciju pa samim time njihov menstrualni ciklus nema biološke karakteristike kroz pojedine faze menstrualnog ciklusa.

To u nekoj mjeri vrijedi i za žene sa nereguliranim sindromom policističnih jajnika kod kojih ovulacija često izostaje, za žene koje iz bilo kojih drugih razloga ne ovuliraju te žene u menopauzi. Vjerovale ili ne, središnji događaj našeg menstrualnog ciklusa je ovulacija, a ne menstruacija.

Ovulacija kao najbitniji dio ciklusa

Ako mene pitate, središnji event vašeg poslovnog mjeseca je također datum vaše ovulacije. Za to čak postoje i znanstveni dokazi.

ženaU znanstvenom radu The Impact of Menstrual Cycle Phase on Economic Choice and Rationality, Stephanie C. Lazzaro i suradnici (2016) pokazali su da su žene u odnosu na muškarce, uobičajeno manje sklone donositi odluke koje mogu polučiti veliki rezultat uz određeni rizik.

No pokazalo se da se to mijenja pred i tijekom ovulacije, dakle u periodu kada je žena plodna u odnosu na ostatak ciklusa.

Jasno da ovo ne vrijedi za žene kojima sintetski hormonski kontraceptivi blokiraju ovulaciju ili ženama u menopauzi koje ne ulaze u plodne dane karakterizirane visokim, zaigranim i zavodljivim estrogenom.

Uz visoki estrogen mislimo da sve možemo

Biološki gledano visoki estrogen je tu da nam pomogne privući partnera za reprodukciju do kojeg dolazimo no matter what. Takva vibra neminovno utječe i na naše samopouzdanje, samouvjerenost, povjerenje u život, lakše prepuštanje flowu.

Rekla bih čak da je problem većine žena upravo u nedostaku kontrole tog poriva pa se malo previše prepustimo potrebi da mijenjamo svijet, svima udovoljimo i sve napravimo; estrogen nam to u folikularnoj fazi pred ovulaciju omogući jer nam da energije i elana, drugima je lakše raditi s nama i nama sa drugima pa posao samo dolazi i dobro ide.

U toj fazi smo skloni prihvaćati i previše posla i donositi previše odluka, jer imamo osjećaj mogu ja to, sve mogu.

Usklađeni menstrualni kalendar s poslovnim kalendarom

Poanta cijele ove priče je da, ako žena ovulira, mora znati kada ovulira kako bi i u privatnom i u poslovnom kontekstu izvukla pun potencijal estrogena. Da bi to mogla, mora poznavati znakove ovulacije, mora ju pratiti, negdje notirati i iz tih bilješki ili aplikacije sa kvalitetnim algoritmom znati predvidjeti kada dolazi sljedeća ovulacija.

Da, doslovce vam savjetujem praćenje plodnosti, praćenje svog menstrualnog ciklusa tzv.menstrualni dnevnik i usklađivanje vašeg poslovnog kalendara s vašim menstrualnim kalendarom.

Što to sve znači za moj posao?

Tako se neće dogoditi da u predmenstrualnoj fazi idete pregovarati i donositi odluke za biznis sezone, da tijekom menstruacije uzimate tablete protiv bolova i obavljate hrpu skakanja po gradu, ili da pred ovulaciju propustite razgovor o povišici ili donijeti odluku o velikoj prodaji.

žena računalo posaoŽena koja ovulira, svaki mjesec pred ovulaciju i na dan ovulacije, treba tempirati pregovaračke aktivnosti, akvizu, razgovore s klijentima, partnerima, dobavljačima i slično kako bi iskoristila neodoljivost svog estrogena i osigurala rezultat.

S druge strane, žena tijekom tog perioda mora biti budno svjesna svoje energetske rezerve kako ne bi otišla u minus.

To može s lakoćom učiniti ako tijekom menstruacije uđe u sebe, umiri se i napravi unutarnju inventuru, da namjeru za taj mjesec i odredi prioritete van kojih neće prelaziti tijekom zavodljive i lepršave folikularne faze (do ovulacije).

Kada ovulacija prođe, sve što treba tijekom lutealne faze je sjesti i organizirati te proknjižiti rezultate postignute tijekom pregovaračke folikularne faze.

Za to nam pomaže i progesteron koji nas čini mirnijima, staloženijima i sposobnijima za one pozadinske, nekreativne poslove koje mjesečno treba odraditi, i privatno i poslovno.

Dok pišem ovaj članak, zadovoljna sam i osjećam potrebu da nešto prodam. Znam da ću uspjeti jer imam povjerenja u svoju biologiju, znam da ulazim u plodne dane i provjerila sam svoj energetski rezervoar za današnji dan. Okrunit ću ga romantičnom zdravom večerom i orgazmom.

Živjele žene koje odluke donose u skladu sa svojom biologijom, vjerujem da je upravo u tome ključ uspjeha žene u poduzetništvu! Zbog, a ne usprkos menstrualnom ciklusu!

Izvor: Žene i novac

Maja Obrovac Glisic, Holistic fertility nutrition

Ostali članci