Prva pomoć za odbijanje: Što prvo učiniti da bismo prevladali bol odbijanja?

Iako ne možemo izbjeći uobičajene psihološke povrede u životu, nijedna od njih ne bi trebala na našem srcu ostaviti trajni ožiljak, kaže uvaženi američki psiholog dr. Guy Winch čiji je TED Talk na temu emocionalne prve pomoći pogledan više od pet milijuna puta i uvršten u pet najinspirativnijih govora na stranici TED.com. Dr. Winch je zbog toga napisao knjigu 'Prva pomoć za emocije', u kojoj otkriva praktične strategije za liječenje psiholoških povreda. Prenosimo vam dio knjige koji govori o iscjeljivanju odbijanja

Najčešća povreda?

Odbijanje je vjerojatno najčešća emocionalna povreda. Od dječje pa do odrasle dobi svi smo doživjeli neki oblik odbijanja – nisu nas pozvali na igru ili na rođendan, stari prijatelj nas je odbacio zbog novog društva, netko nas je zadirkivao jer smo bili drugačiji...

Potom se kao odrasli suočavamo s novim spektrom odbijanja – odbijaju nas osobe s kojima želimo izlaziti, odbijenice nam šalju potencijalni poslodavci, odbijaju nas i naši partneri, a članovi obitelji isključuju nas iz svog života. S obzirom na učestalost raznih oblika odbijanja, bilo bi očekivano da to posve razumijemo te da smo svjesni dubokoga traga koji ostavljaju u našim emocijama, mislima i ponašanju, ali – nije tako.

Bol koja utječe na način razmišljanja i destabilizira

Iskustvo odbijanja izaziva posebno snažnu emocionalnu bol koja utječe na način kako razmišljamo. Ona nas preplavljuje ljutnjom, nagriza naše samopouzdanje i samopoštovanje te destabilizira naš temeljni osjećaj pripadnosti.

Istraživanja su pokazala da čak i „najobičnije“ odbijanje koje doživimo od nepoznate osobe u nama uzrokuje bol, a odbijanje na ljubavnom planu posebno razorno pomućuje naš um te gubimo sposobnost prosuđivanja, čak i kad takvo iskustvo doživimo na početku veze ili prije nego što i započnemo vezu.

Ipak, mnoga iskustva odbijanja koja doživimo relativno su blaga i rane koje izazovu s vremenom iscijele. Ali ne liječimo li ih, čak se i rane izazvane „blagim“ iskustvima odbijanja mogu „inficirati“ i izazvati psihičke komplikacije. Zato je još važnije pravovremeno zbrinjavanje povrede pomoću tehnika emocionalne prve pomoći, objašnjava dr. Guy Winch.

Prva pomoć: Vježba za oživljavanje osjećaja vlastite vrijednosti

Jedan od najboljih načina ublažavanja povrede nastale kao posljedica odbijanja te vraćanja samopouzdanja i osjećaja vlastite vrijednosti jest da sami sebe podsjetite na važne aspekte svoje osobnosti koje drugi ljudi smatraju dragocjenim i nečim što bi i sami željeli posjedovati (čak ako oni koji su vas odbili nisu bili istog mišljenja).
Sljedeća će vam vježba pomoći da se povežete s važnim aspektima svog karaktera te da obnovite osjećaj vlastite vrijednosti.

1. Na papiru napišite pet značajki ili osobina koje posjedujete i iznimno cijenite. Nastojte da popis bude relevantan za iskustvo odbijanja koje ste doživjeli. Važno je odvojiti vrijeme da biste razmislili o značajkama koje su vam istinski važne (na primjer, ako vas je odbacio ljubavni partner, a znate da zaista posjedujete te kvalitete, možete ih navesti na sljedeći način: brižan, predan, dobar slušatelj, obazriv i emocionalno dostupan).

2. Osobine na svom popisu rangirajte prema važnosti.

3. Odaberite dvije među prvim trima osobinama s popisa i napišite jedan ili dva odlomka o svakoj, razmatrajući sljedeće teme:
• Zašto vam je ta određena osobina važna?
• Kako ona utječe na vaš život?
• Zašto je ta osobina važan dio slike koju imate o sebi?

knjigaKnjigu ‘Prva pomoć za emocije’ (Planetopija, 2018.) u kojoj dr. Guy Winch otkriva strategije za liječenje sedam uobičajenih psiholoških povreda: odbijanje, samoću, gubitak, krivnju, ruminaciju, neuspjeh i nisko samopoštovanje možete nabaviti u svim boljim knjižarama

Prva pomoć za osjećaj krivnje

Prva pomoć za ruminaciju

Pripremila Vlasta Prohaska Jarec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci