Povećajte svoj erotski IQ

Kolika je vaša erotska inteligencija?
Kako dosegnuti svoj puni potencijal?
Kako evoluirati u seksualno zrelu osobu?
Ove i brojne druge odgovore potražili smo u dvije naoko suprotstavljene nauke, koje se zapravo upotpunjuju – u zapadnjačkoj medicini, koju prakticiraju seksualni terapeuti, i Quodoushki, prekrasnim šamanskim učenjima i ljubavnim tradicijama američkih domorodaca. Obje nas potiču na istraživanje seksualnog ‘ja’, iskrenost prema sebi i otvorenost prema partneru jer to je jedini način da svom intimnom životu damo pravu energiju

Psihoterapeutkinja i šamanica

Iako je suvremeno društvo hiperseksualizirano te pridjev “seksi” čujemo posvuda, mogli bismo pogrešno zaključiti da smo nakon više stoljeća tabuiziranja tog područja konačno slobodni i seksualno zreli. No, da to nije tako uvjeravaju nas Ida Šamanović, zagrebačka psihoterapeutkinja i seksualna terapeutkinja, i Amara Charles, američka stručnjakinja na području intimnih odnosa i certificirana učiteljica Quodoushke, drevnih znanja o seksualnosti baziranih na šamanskim učenjima.

Seksualna ili erotska inteligencija je, napominje dr. Šamanović, mnogo više od naglašavanja oblina, izazovnog odijevanja, informiranosti o biologiji razmnožavanja ili pak znanja o seksualnim tehnikama i položajima.

„To je sinteza kognitivne, emocionalne i duhovne inteligencije u sferi seksualnosti. Obuhvaća osviještenost vlastite seksualnosti, unutarnjih osjećanja, potreba i funkcioniranja, kao i sposobnost za otvoreni razgovor s partnerom. Jednako je važna i informiranost o seksualnosti bazirana na znanstvenim činjenicama, a ne sveprisutnim, pogrešnim mitovima“, obrazlaže terapeutkinja.

Istina obavijena stidom

Da smo vrlo skromno ili nikako upoznati sa svojim potrebama i seksualnošću općenito, pokazalo je i američko istraživanje provedeno prije gotovo dva desetljeća, a koje je prije nekoliko godina dr. Šamanović potvrdila i vlastitim.

„Unatoč tomu što je većina ispitanika vjerovala da ima normalni seksualni život te nikada nije potražila stručnu pomoć, američko, kao i moje istraživanje, ukazalo je da ispitanici zapravo imaju česte seksualne smetnje, da im nedostaje istinska sloboda i otvorenost, te da su veoma često nezadovoljni vlastitim seksualnim životom“, priča dr. Šamanović naglašavajući još jedno zanimljivo saznanje – sudionici istraživanja imali su potrebu s nekim razgovarati o svom seksualnom životu, ali zbog nelagode nisu znali kako započeti takvu temu ili nisu imali s kim o tome razgovarati.

Tolerantni prema drugima, zatvoreni prema sebi

Zašto je to tako? „Premda na intelektualnoj razini možemo biti veoma tolerantni u seksualnom smislu, nerijetko nam naša seksualnost, kao i seksualnost bliskih osoba, ostaje skrivena, obavijena stidom, krivnjom i zbunjenošću.

Često osjećamo sram prema vlastitom tijelu, nejasan osjećaj nezadovoljstva i nerealiziranosti na seksualnom planu, brinemo o onome što će drugi misliti, a zbog srama smo uglavnom spriječeni da s drugima ili s partnerom kvalitetno razgovaramo o seksualnosti“, objašnjava doktorica.

Biti seksualno inteligentan

Seksualno inteligentnije osobe svjesne su svojih potreba pa kada želimo povećati svoj erotski IQ, dr. Šamanović predlaže istraživanje našeg unutarnjeg „ja“. Tada se, na primjer, nećete zavaravati da imate seksualni odnos zbog ugode, kad zapravo njime pokušavate potisnuti osjećaj nesigurnosti ili usamljenosti. Terapeutkinja smatra da je za izbjegavanje tzv. zamjenskog seksa potrebno osvijestiti unutarnje procese. Pitajte se: kako se zbilja osjećate poslije seksualnog odnosa, postoje li sličnosti između vaših ranijih seksualnih partnera, postoje li situacije u kojima želite seksualni odnos, primjerice, nakon svađe ili ako se loše osjećate...

Biti seksualno inteligentan znači biti seksualno iskren prema sebi u vezi s ovim motivima. „Ljudi čeznu za kvalitetnijim seksualnim životom ne shvaćajući da se on ne krije u seksualnom ‘oslobođenju’ kroz novu pozu prilikom vođenja ljubavi, seksi odjeću ili erotske igračke. Možemo ga pronaći jedino kada se zagledamo u svoju nutrinu. Taj cilj je dostižan, ali traži ulaganje energije, razmišljanje i razumijevanje“, tvrdi terapeutkinja Šamanović.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci