Po čemu se razlikuju sretne od nesretnih ljubavi?

Prateći parove koji su prošli njegove bračne radionice u Seattleu, psiholog John Gottman pokušao je saznati po čemu se razlikuju parovi čiji je brak nakon tih radionica pokazivao znakove poboljšanja od parova čiji su brakovi ostali nepromijenjeni. Ustanovio je da uspješni parovi nisu mijenjali život iz temelja, nego su nakon bračne radionice svojoj vezi posvećivali tjedno samo pet sati više. Na temelju tog opažanja sastavio je naputke za poboljšanje braka te ih nazvao "Čarobnih pet sati"

John Gottman: 4 stvari koje ubijaju brak i 7 koje ga čuvaju

Pri rastanku:

Ujutro, prije nego što svatko krene svojim putem, provedite nekoliko minuta u razgovoru te saznajte bar jednu važnu stvar koja se događa u životu vašeg partnera toga dana – od ručka s nadređenim do posjeta liječniku.
TRAJANJE: 2 minute x 5 dana
UKUPNO: 10 minuta

Pri povratku:

U što opuštenijoj atmosferi razgovarajte o tome kako vam je protekao dan.
TRAJANJE: 20 minuta x 5 dana
UKUPNO: 1 sat i 40 minuta

Zahvalnost:

Pronađite način da svakodnevno iskažete iskrenu zahvalnost i privrženost partneru.
TRAJANJE: 5 minuta x 7 dana
UKUPNO: 35 minuta

Nježnost:

Bilo da je riječ o poljupcu, zagrljaju ili nježnom dodiru, ne zaboravite ostati fizički povezani dok ste zajedno. Poljubite se prije odlaska na spavanje. U tom poljupcu možete otpustiti sve male frustracije koje su se nakupile tijekom dana. Neka to bude svakodnevni izraz opraštanja i nježnosti.
TRAJANJE: 5 minuta dnevno x 7 dana
UKUPNO: 35 minuta

Tjedni izlazak:

Ovo može biti zabavan i opuštajući način da ostanete povezani. Izađite u kazalište, kino ili na večeru; postavljajte jedno drugome pitanja kako biste saznali što se trenutačno događa u unutarnjem svijetu voljene osobe. Čak ni nakon mnogih godina braka nemojte pretpostaviti da znate sve o svojem partneru. Pitajte ga kamo bi htio na sljedeći godišnji odmor, što mu se trenutačno događa na poslu, o čemu sanja?
TRAJANJE: 2 sata jednom tjedno
UKUPNO: 2 sata

Nemojte kritizirati partnera

Ivona Lerman

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci