Odvežite čvorove u sebi

U budističkoj psihologiji postoji termin koji se prevodi kao 'unutarnje formacije', 'karike' ili 'čvorovi'. Kada se javi neko osjetilno opažanje, ovisno o tome kako ga primimo, u nama se može stvoriti čvor. Na primjer, kada netko prema nama nije ljubazan ili nas nekim svojim postupkom povrijedi...

Budistički monah, pjesnik i mirotvorac Thích Nhất Hạnh tvrdi da je odsudstvo čistog razumijevanja osnova nastanka svakog čvora. Ako razumijemo razlog nečijeg postupka, riječi ili geste nećemo se ljutiti i čvora neće biti.

Zato je važno da radimo na svojoj svijesti i da tim čvorovima, odnosno unutarnjim formacijama, poklonimo punu pažnju čim se pojave. Ako to ne učinimo, oni postaju sve jači i čvršći.

Prakticiramo li redovito vježbe svjesnog disanja možemo dobiti pristup čvorovima koji su se u nama zavezali. Kada smo svjesni prizora u svojoj glavi, možemo sebi postaviti pitanja kao što su:

Zašto sam se toliko neugodno osjećao?

Zašto mi se ne sviđa ova osoba?

Zašto sam to izgovorio?

Ovakvim podrobnim analiziranjem postepeno prenosimo unutarnje podsvjesne formacije u područje svjesnog uma. Tada postajemo svjesni što se događa s našim osjećajima i preobražavamo ih u pozitivne emocije.

Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci