Nisu svi narcisi grandiozni – čuvajte se 'ranjivih' tipova!

Prikrivena ili 'ranjiva' narcisoidnost može biti opasnija od otvorene. Psihologinja Sarah Davies savjetuje kako prepoznati 'vuka u janjećoj koži' i izbjeći ga

Narcisoidne osobe opisuje se kao izrazito karizmatične, glasne, željne pažnje i vrlo manipulativne - obično vrlo lako situacije znaju okrenuti u vlastitu korist. No, uz prepoznatljivi tip narcisa postoji i ona suptilna, manje zamjetna verzija koja također može biti vrlo opasna. Dok standardnog narcisa možemo opisati kao vuka u vučjoj koži, prikriveni narcis bio bi 'vuk u janjećoj koži'. 

Ova vrsta narcisoidne osobnosti jedna je od novijih otkrića u razumijevanju teme narcizma. Psihologinja Sarah Davies, autorica knjige 'Never Again - Moving on from Narcissistic Abuse and Other Toxic Relationships' upozorava da je riječ o zloćudnijoj varijanti koju je teže zamijetiti. Također, prema nedavnom istraživanju Odsjeka za psihologiju u NYU potvrđeno je da je narcizam više vođen nesigurnošću nego istinski napuhanom slikom o sebi i odnosi se na dvije podvrste, otvorene i 'ranjive' (ili prikrivene). 

Koja je razlika između narcisa, psihopata i sociopata?

Jeste li u vezi s narcisom?

Dok grandioznog i otvorenog narcista možemo vrlo lako uočiti zahvaljujući njegovim ekstrovertnim osobinama uz pomoć kojih privlači pažnju i divljenje, prikrivene ili 'ranjive' narcisoidne osobe bit će mnogo teže primijetiti zbog njihove introvertiranosti i maske iza koje se kriju. Međutim, važno je napomenuti da obje vrste osobnosti dijele iste temeljne osobine - ignoriraju potrebe drugih te ne uzimaju u obzir tuđa mišljenja i osjećaje - samo se kod prikrivenih narcista one prikazuju na mnogo suptilnijoj razini. 

Kod prikrivenih ili 'ranjivih' narcista fokus za zadovoljavanje vlastitih potreba bit će prikriven suptilnijim tehnikama emocionalne manipulacije i kontrole. Oni se mogu doimati nevinima, slatkima i sramežljivima. Neki se čak mogu prezentirati brižnima i nuditi rame za plakanje, psihološku i emocionalnu potporu, ali, sve što podijelite s njima iskoristit će protiv vas.

narcise, cvijet

Ono što je specifično kod ove vrste narcisoidne osobnosti jest to što manipuliraju iz položaja žrtve. Prezentirat će se depresivnima i potištenima te im se iz tih razloga vrlo teško oduprijeti. U njihovu zamku vrlo je lako upasti i osjetiti kako ih upravo vi možete spasiti, izvući iz njihova lošeg stanja. Narcis će tako od vas stalno dobivati 'hranu', ne dajući vam ništa zauzvrat. Kako tvrdi psihologinja Sarah Davies, u svojim manipulacijama skloni su se oslanjati na osjećaje krivnje i straha. 

Je li empatija vaša slabost?

"Gotovo svaki klijent s kojim sam radila izjavio je da je imao loš osjećaj oko narcisa, prije nego što su to ignorirali i dopustili da budu uvučeni u čari i intenzitet narcističke dinamike. Stoga, ako vam intuicija govori da bi osoba za vas mogla biti štetna, vjerujte joj", savjetuje psihologinja napominjući koliko je važna edukacija. 

"Savjetujem svima da se naoružaju s onoliko informacija koliko je potrebno kako bi mogli prepoznati narcisoidne osobe prije nego što s njim uđu u zlostavljački odnos", zaključuje Sarah Davies. 

Pripremila: Ema Subotičanec, Izvor: theguardian.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci