Nikad se potpuno ne svlačim pred partnerom

Ako vas nezadovoljstvo tijelom sprečava da uživate u životu i svojoj seksualnosti, vrijeme je da preispitate korijene pretjerane kritičnosti prema sebi. Umjesto da slijedite diktat medija, poklonite svome tijelu brigu i pažnju. Seksualna teraputkinja Nataša Barolin Belić objašnjava to na primjerima iz svoje prakse

30-ak kilograma viška

Kad je Ina prvi put ušla u moju ordinaciju, nosila je dugačak tamni kaput koji je sas­vim skrivao oblik tijela. Imala je jako lijepo lice, krasnu kosu i, po njezinim riječima, 30-ak kilograma viška koji se nisu mogli skriti kada je skinula kaput. Odmah je počela govoriti o višku kilograma. Moj dojam bio je (a poslije se pokazalo da sam dobro osjetila) da se ispričava što nije vitka.

Ina je visokoobrazovana žena u kasnim 30-ima, na poslu na rukovodećem položaju i, prema njezinim riječima, s odličnom perspektivom za skoro promaknuće. Ima partnera kojem višak njezinih kilograma ne smeta jer, kaže ona, „voli bucke“. Žive u zajednički kupljenom stanu, dobro se slažu. Ona ima prijateljice i, kad nađe slobodnog vremena, bavi se stvarima koje voli... Reklo bi se da ima ispunjen i kvalitetan život.

No ipak je duboko nesretna i ničemu se ne može stvarno veseliti, kaže, zbog svog izgleda. Višak kilograma ima otkad pamti i u djetinjstvu su joj se djeca zbog toga znala rugati. Tijekom cijele mladosti osjećala je da se mora puno više dokazivati ostalim kvalitetama jer joj je tijelo, tak­vo kakvo jest, bilo otežavajuća okolnost.

Razlog njezina dolaska na savjetovanje bila je smanjena seksualna želja i izbjegavanje seksualnih odnosa koje je njezinu partneru teško padalo. Iako nikad nije rekao da pomišlja na prekid, sve je češće govorio koliko mu nedostaje seksualni kontakt s njom. Ina nije jedina žena koja mi se javila zbog nezadovoljstva svojim izgledom i smanjenom seksualnom željom kao njegovom posljedicom. Imala sam klijentica koje su došle sa sličnim pričama.

Izbjegavanje seksa zbog nezadovoljstva tijelom

Sve one muče se s osjećajem nemoći i stida kad gledaju svoje tijelo, s osjećajem da se ne mogu prepustiti u seksualnom kontaktu jer se stalno pitaju kako „pada“ i izgleda taj višak, kako im pojedini dijelovi tijela izgledaju u određenim pozama. Ina je, primjerice, odlučila nikad se ne svlačiti do kraja pred partnerom, nego uvijek na sebi imati najmanje laganu spavaćicu koja će joj dati barem malo sigurnosti.

Osjećaj stisnutosti i straha kod tih žena katkad pojačaju njihovi partneri ponekom primjedbom koja pridonosi njihovu negativnom doživljaju sebe. Punijim ženama katkad je i fizički teško postići neki položaj pa i to pridonosi njihovoj napetosti i nemogućnosti opuštanja. Dugoročno to može izazvati probleme u vezi i još više proširiti začarani krug.

Možda ste i vi u sličnoj situaciji i pitate se kako izaći iz začaranoga kruga, kako vratiti želju i ponovno imati seksualni život u kojem ćete uživati. Svojim klijenticama prije svega pokušavam pomoći da zavole svoje tijelo. Iako višak kilograma može biti i zdravstveni problem, sada ne mislim na taj aspekt debljine. Višak kilograma u našoj je kulturi postao neprihvatljiv zbog nametnutih modela ljepote koji ne dopuštaju ni grama viška na djevojkama i ženama koje nam se nude kao modeli. Nije jednostavno voljeti svoje tijelo kad ono odstupa od normi koje vladaju na naslovnicama časopisa i TV-reklama.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci