Nevjera: Kako vratiti povjerenje?

Ne podcjenjujte snagu ljubavi, poručuju stručnjaci. I to posebno kada treba prebroditi teške trenutke kao što je partnerova nevjera... U tome vam mogu pomoći i savjeti američkog psihologa dr. Stephena Gilligana koji nose važnu poruku – samo iskrenost može donijeti novi život vašem odnosu

Vjerojatno je jedan od najtežih trenutaka u životu mnogih bio onaj kad su partneri otkrili da se u njihov odnos uvukla nevjera. Ako sada okrećete glavom jer se nikada niste našli u takvoj situaciji, razmislite još jednom. Naime, prema brojnim istraživanjima i anketama, sociolozi su zaključili da je čak 50 do 60 posto oženjenih muškaraca i 45 do 55 posto udanih žena imalo seksualne odnose s nekim drugim dok su bili u braku.

Muškarce pogađa seksualna, a žene emocionalna nevjera

Vrlo je sličnu statistiku još 90-ih godina iznijela i američka terapeutkinja Peggy Vaughan, i to ne samo zahvaljujući dugogodišnjoj praksi rada s klijentima kao stručnjakinja za bračnu nevjeru već i iz vlastitog bračnog iskustva, odnosno suprugove sedmogodišnje nevjere. Dakle, ako sada sjedite s prijateljicom na kavi, jedna od vas dvije vara supruga, ali moguć je i obrnuti scenarij, jedna od vas dvije može biti povrijeđena.

Iako muškarce najviše uzrujava seksualna nevjera, žene više pogađa emocionalna nevjera, a kada takav uragan pogodi brak, on se najčešće odmah, ili dugo i polako, raspada. Kako se nositi s bolom i povrijeđenošću koju donosi nevjera i može li se odnos obnoviti nakon otkrića da smo prevareni, savjetuje Mirta Fraisman Čobanov, zagrebačka psihoterapeutkinja i mentalna trenerica.

Želite li oživiti odnos?

“Nakon otkrivanja prijevare ideja o sigurnosti i povjerenju u braku, kao jednom od najčvršćih ljepila odnosa, ozbiljno je ugrožena i slijedi pitanje možete li i želite li raditi na njegovu ponovnom učvršćivanju. Ako partner i vi i dalje imate iste dubinske vrijednosti i oboje ste motivirani i zainteresirani za obnovu veze, može se ponovno uspostaviti kvalitetan odnos. On neće biti onakav kakav je bio dotad, ali i ne treba biti, može biti bolji, a može biti i lošiji”, objašnjava psihoterapeutkinja Fraisman Čobanov.

Ističe da se, dokle god kod oboje postoji doza ljubavi, tolerancije i želje za ulaganjem vremena i energije u poboljšanje odnosa, velik broj problema, pa čak i nevjera, može riješiti iskrenim razgovorom i otvorenom komunikacijom.

Nakon što hladne glave odlučite želite li oživiti odnos, ako je vaš odgovor pozitivan, morat ćete uložiti mnogo truda, strpljenja i ljubavi.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci