Nemamo dovoljno sluha za emocije

Imamo sve manje vremena za nježnost i pažnju, kaže Milkino istraživanje "Koliko smo nježni". Nemojte nježnost doživljavati kao slabost, dopustite da vas Milkina kravica s reklame češće gurne voljenima u zagrljaj

Pokazivanjem emocija otvaramo se – što nas čini ranjivima i izloženima opasnosti da nas netko povrijedi, ismije, odbije, zloupotrijebi tu našu “slabost” – tako se u suvremenom svijetu gleda na pokazivanje emocija, prije svega ljubavi i nježnosti. Zbog tog straha nemamo dovoljno emotivnog samopouzdanja, a posljedice snose partnerski odnosi.

Jer ljubav nije dovoljna da veza uspije - komunikacija je ključ! Dok god partneri razgovaraju, govore što im smeta, što ih boli, što im je potrebno, ima nade da će se veza održati. Onog trenutka kada ušute situacija je ozbiljna, a tišina postaje sklonište.

Nedostatak kvalitetne komunikacije uništit će intimnost koja je ključ zdravog odnosa između dvije osobe. Nemamo sluha jedni za druge – upozoravaju psiholozi. Moramo naučiti slušati ne samo prve dvije, tri rečenice koje voljena osoba izgovori, nakon čega postajemo nestrpljivi, odmah izvlačimo zaključak ili krećemo u svoju priču jer mislimo da znamo nastavak. Moramo naučiti primiti cijelu “emotivnu poruku”, čitati “između redova” jer neće svi moći, znati, smjeti reći točno što ih muči.

Iz straha ili zato što ne znaju drugačije, prikrit će to galamom, ljutnjom, šutnjom, nervozom, zajedljivošću. Sasvim je drugačije kada obratite pažnju na izraz lica dok netko govori, ton glasa, osjetite stisak ruke, itd. Ako ne pokušamo otkriti što se krije iza tona kojim naša voljena osoba izgovara riječi, iza izraza lica, postoji opasnost da nikada nećemo saznati pravi uzrok problema i da ga nećemo moći otkloniti.

Moramo prije svega biti prijatelji. To je baza za dobru partnersku vezu. Moramo biti sposobni i spremni na prihvaćanje druge osobe onakva kakva jest i na opraštanje. Trebalo bi zaboraviti na predrasude da je osoba koja pokazuje nježnost slabić. Na taj način samo se vrtimo u krug. Mi ne pokazujemo nježnost svojem partneru, a samim time ni on nama. Treba biti hrabar i povući prvi korak – ne igrajte igre, usudite se i prvi pokažite nježnost voljenoj osobi. Psiholozi tvrde da će svaka zdrava i normalna osoba i vama uzvratiti istom mjerom. Nježnost će vam otvoriti vrata zajedničkog života.

Nije važno znači li to da ćete prvi oprostiti grešku, prvi reći “volim te”
ili prekinuti šutnju poslije svađe. Ako se usudite, samo povećavate šanse za pozitivan ishod. Sjetite se onoga: lijepa riječ i čelična vrata otvara.

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci