'Ne mogu bez tebe' ili 'Želim s tobom' - koja je razlika između zrelog i nezrelog partnerstva

Nakon početne očaranosti, ljubavni se parovi nađu na raskrižju: jedan je put dramatične ljubavi, a drugim se kreće prema izgradnji zrelog odnosa. Prvi donosi uzbuđenja, ali i sumnje i osjećaj nepotpunosti, a na drugom, iako iziskuje puno svjesnog rada na sebi, partneri mogu doživjeti dubinu emocionalne bliskosti

Pojam zrelosti u ljubavi nije nužno vezan uz godine, nego uz psihičke osobine partnera, njihov stupanj emocionalne zrelosti, samopouzdanja, neovisnosti, što su preduvjeti da zajedno kreiraju zreo ljubavni odnos.

U zrelu se vezu ne ulijeće, nego ulazi

Dvoje ljudi stoje na početku zajedničkog puta, drže se za ruke i radosno smiješe dok im srca uzbuđeno lupaju, a prirodni opijati sreće kupaju mozak. Prvi koraci najčešće su jasni i laki, u stanju su prvotne očaranosti, pomalo hipnotizirani, pomalo pomućene percepcije zbog gledanja kroz ružičaste naočale, no sve je to prirodno i oboje uživaju u tome. Taj prvi dio puta nije dug.

Naš par ubrzo stiže do raskrižja: jedna cesta vodi u partnerstvo romantičnih tragikomedija ili komičnih tragedija, a druga je put zrele ljubavi. Što odlučiti? Kojim putom krenuti? Već samo postavljanje tog pitanja iziskuje određenu razinu osobne svijesti i zrelosti, bez koje osobe neupitno bivaju privučene magnetskom snagom dramatične ljubavi. Ta je staza dobro utabana i duboko utisnuta u našu podsvijest.

Nije za površne ni za kukavice

Nezrela ljubav, sa svom svojom patologijom i potencijalima za iscjeljenje, veliča se, uz prikladnu količinu uzburkanih emocija, u pjesmama, filmovima, pričama. Ta je cesta obilno popraćena putokazima poput: Samo jednom se ljubi!, Prava ljubav boli!, Ne mogu živjeti bez Njega!, Ja sam nitko bez Njega!, Spremna sam umrijeti zbog ljubavi… Tako izvučene iz konteksta, ovakve i slične izjave zvuče kao da su izašle iz priručnika o sado-mazo odnosima, a opet se doimaju tako istinitima dok nas kao zvučne i vizualne kulise prate kroz život.

U usporedbi s raskoši i kičem puta ljubavnih sapunica, put zrele ljubavi na prvi pogled djeluje prazno, neprivlačno, iziskuje puno svjesnog rada na sebi i partnerstvu, ulaganje napora i vremena. Taj put nije za površne, nije za kukavice koje se ne žele suočiti s istinama vlastitoga bića, nije za one koji lako odustaju, kao ni za one koji pomno čuvaju svoje malo srce uvijeno u zaštitne slojeve bodljikave žice.

Zrelo partnerstvo podrazumijeva otkrivanje i oslobađanje duboke snage bezuvjetne ljubavi, od nas traži da otvorimo srce i dušu, kako prema drugom ljudskom biću, tako i prema sebi. Ti su procesi istovremeno i teški i beskrajno laki, i prirodni jer su usklađeni sa samom suštinom našeg bića.

Snažna potreba za sjedinjenjem

Čovjek nadobudno misli da je zagospodario prirodom, no i dalje je na bezbroj načina uvjetovan njezinim zakonitostima, što vrijedi i za područje partnerstva. Evolucijski gledano, održanje vrste od primarne je važnosti, tako da je priroda u živa bića ugradila vrlo snažnu potrebu za sjedinjenjem sa suprotnim spolom na tjelesnoj i psihičkoj razini.

Utjecaji gena putem hormonalnih i neuroloških procesa daju magnetsku moć prikladnom kandidatu suprotnoga spola kojoj se možemo othrvati samo ako smo dovoljno razvili i uključili kognitivne aspekte vlastitog bića.

Suradnja uma i srca

Oni nam mogu pomoći odoljeti zavodljivom šarmu nepoznatog muškarca jer znamo da je to trenutačna navala feniletilamina, popularno nazvanog molekulom ljubavi. Feniletilamin je strukturno sličan drogi amfetaminu i smanjuje aktivnost dijelova mozga koji su povezani s kritičkim rasuđivanjem, istodobno aktivirajući regije u mozgu koje su povezane s osjećajem euforije. Romantični dio nas možda neće biti oduševljen tim informacijama, no dugoročno gledano, suradnja uma i srca pokazala se najboljim rješenjem.

Na današnjem stupnju razvoja čovjeka i društva potreba za vezanjem samo radi održanja vrste nije više aktualna kao cilj i svrha partnerstva. Smisao zrelih veza je iscjeljenje, zadovoljenje potreba. One potiču uzajamni rast i razvoj, pomažu partnerima otkriti i slijediti vlastiti put ispunjenja kao ljudsko biće, na individualnoj i zajedničkoj razini.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci