Mudrost za život: Smijeh

"Smiješak je nemoguće kupiti, isprositi, posuditi ili ukrasti, jer izvire samo iz srca", napisao je američki pisac Dale Carnegie, a evo koje smo mi benefite smijeha pronašli...

Pozitivni učinci smijeha

Smijeh, spontan, zvonak, grohotan ili isprekidan, svojim jednostavnim nizom kratkih, rafalnih „ha-ha“ ili „he-he“ osvaja nas poput iskusnog zavodnika. Od njega nam ponekad poteku suze na oči, a katkada nas može i zaboljeti trbuh. Smijeh kojim se smije cijelo tijelo izraz je radosti, zadovoljstva, iznenađenja. Ponekad će smijeh razbiti napetost neke neugodne situacije, pomoći nam da se opustimo ako smo nervozni.

Smijeh je jedan od najzaraznijih emotivnih doživljaja. Sigurno ste doživjeli trenutke u kojima nije bilo prikladno prepustiti se smijehu, no što ste se više suzdržavali, to je on jače i upornije izbijao na površinu.

Vjerojatno ste doživjeli i situaciju kad niste ni znali čemu se vaše društvo smije, no veseli zvukovi i ozarena lica natjerala su i vas na smijeh. Smijeh nije u potpunosti pod našom voljnom kontrolom, a time je njegov učinak na zdravlje veći.

On ima trenutačne pozitivne učinke: otpušta napetosti, odagnat će tjeskobu i podići raspoloženje. Dokazano je da opušta mišiće, jača imunitet, štiti od srčanih bolesti. Ta slatka i bezopasna zaraza smijehom trebala bi biti što češće prisutna u našoj svakodnevici.

Osho: Smijeh je duhovno zdravlje

Zašto je smijeh "uvod u vjeru"?

Smijehom do osviještenosti

Univerzalni jezik koji povezuje ljude

Smijeh je dio univerzalnog ljudskog rječnika. Svi ga dobro razumijemo. S lakoćom prelazi granice jezika, kultura, društvenih slojeva i situacija; povezuje grupe ljudi, premošćuje mnoge prepreke.

Smijeh je pomiritelj, dobar domaćin, veseljak koji će odagnati brige i tuge iz naših srca. Zabavan je, svakog od nas može učiniti privlačnijim, razotkriva veselo i djetinje biće u nama. On pomaže da se sve vrste naših veza odvijaju glatko i ugodno, pomaže nam u sklapanju novih prijateljstava.

Nije ga lako prizvati, no brzo naučimo prepoznati čime ćemo potaknuti njegov blistavi slap vedrine i optimizma. Tražimo, stoga, svaku priliku za smijeh, bilo da će ga prizvati igra s djecom, kućni ljubimac, TV komedija, zabavno štivo ili neki naš posebni mamac za smijeh. Mnogi su mudri ljudi zaključili da je dan bez smijeha uzaludno potrošen, a sasvim je sigurno da je smijeh neizostavni sastojak zdravog života.

Senka Ljubić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci