Ljubav na duge staze

Ljubav je životni stil. Ne možete biti nježan partner i okrutan poslodavac, pažljiv prijatelj i nezainteresiran ljubavnik... Slijedite pet principa kako biste održali svoju ljubav svetom, a svoju vezu dubokom i nježnom cijeloga života

Što bi bilo kad biste najednom otkrili da vaša ljubav može trajati zauvijek? Što kad biste imali alate koji bi vam pomogli da prođete sva iskušenja i izazove i da iz njih izađete bliskiji s partnerom nego ikad prije? To nije utopija ili san, već mogućnost, a ona može postati vaša stvarnost ako ste spremni svoju ljubav učiniti svetom.

U mnogim vezama partneri očekuju da će raspoloženje medenog mjeseca trajati nekoliko mjeseci. No ako je veza građena na temeljima svete ljubavi, medeni mjesec može trajati zauvijek. Jer to je zapravo vrijeme zahvalnosti, velike privrženosti, poštovanja, predanosti i žrtvovanja manje važnih stvari kako biste vrijeme posvetili ljubavi. Pet univerzalnih zakona pomoći će parovima da dugoročno održe osjećaje s početka veze. Ti principi izdržat će test vremena i, ako ih slijedite, vi i vaš partner slavit ćete ljubav u njezinu najvišem obliku u godinama koje slijede.

Prvi princip: Umirenje

Zaljubljivanje je za većinu ljudi stvar slučajnosti ili, kako mnogi kažu, stvar sudbine. U jednom trenutku na stajalištu čekamo autobus, a u idućem već smo zaljubljeni.  Ego je zbunjen i ne može funkcionirati, nema očekivanja, a mi doslovno upadnemo u to sveto i veličanstveno iskustvo. Od tog trenutka nadalje detalji su ostavljeni na milost i nemilost slučajnosti. Taj trenutak zaljubljivanja postaje uspomena na kojoj se temelji veza. Kao da smo izgubljeni u gustoj šumi nakon što smo na trenutak vidjeli skriveno blago, cijeli život pokušavamo ponovo oživjeti taj trenutak.

Prvi princip svete ljubavi daje vam zemljovid koji će vas odvesti natrag do tog posebnog iskustva zaljubljivanja. Ključ je u umirenju. To je sposobnost odvajanja ljubavi od buke koja dolazi iz uma, a ona podrazumijeva očekivanja, porive za djelovanjem, želje, čežnje, naglašavanje emocija i druge distrakcije. Odvajanje ljubavvanjskog svijeta, odnosno svijeta ega od unutarnjeg svijeta, a to je svijet istine, glavni je preduvjet za ostvarivanje ljubavi.

Mnogi putovi vode do mjesta smirenja i većina ih dolazi pod kišobranom duhovnosti. Međutim, svaka vrsta duhovnosti koja u sebi obuhvaća i neku filozofiju nameće dodatnu buku i dodatno kompliciranje u našim umovima. Stoga je vrlo lako, ali i zbunjujuće zamijeniti jednu buku drugom, jedno „moram ili trebam“ drugim.

Umiriti se ne možete na silu. Pravi mir dolazi jedino iz prirode. Boravak u prirodi, uživanje u tišini šume, veličini planina, nježnom dodiru povjetarca na vašoj koži – sve to donosi mir ljudskom srcu i pobuđuje duh ljubavi. Otiđite stoga u park ili vrt, na obalu rijeke ili plažu. Važno je da zaboravite sebe, da izgubite opsesiju samim sobom i vlastitim željama i da se predate praznini. Samo u toj prilici ljubav će izbiti na površinu i obnoviti vas.

Drugi princip: Uvažavanje

Za većinu ljubavnika romansa je vrlo promjenjiva stvar. Neozbiljna ljubav živi na površnim emocijama i zato nestaje kad nastanu izazovi. Ona nema podršku. Mudra ljubav, s druge strane, zna da je izazov prilika za produbljivanje. Žrtve koje traže suosjećajne uši kako bi se žalile na to što su im drugi učinili obično na sebe privlače još više agresije. Prava moć u životu dolazi onda kada doista iskreno možete ponoviti mantru: Nitko mi ne čini više od onoga što činim sam/a sebi. Upravo zato je drugi princip svete ljubavi uvažavanje.

Uvažavati i cijeniti jednostavno je u prvim mjesecima ljubavi, ali potom očekivanja i stara prtljaga stvaraju negativne obrasce koji uništavaju odnos. Umjesto toga možemo krenuti dublje i zapitati se: Kako uvažavam ovu situaciju?, Koja je korist od ovoga što mi se događa? Činite to prisjećajući se da ono što uvažavate i cijenite raste: zahvalnost i uvažavanje put su od emocija do ljubavi. Osjetite emocije, tragajte za drugom stranom medalje i uskoro ćete se naći u svetom stanju ljubavi.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci