Ljubav dolazi kad je ne očekujemo

Znanstvenici su otkrili sve - i koliko traje koja ljubavna faza, što se događa u mozgu, kako se mijenja kemija... ali i dalje njena magija ne slabi i ne možemo odlučiti kad ćemo se zaljubiti (ni u koga)

Ljubav nije emocija, ona je potreba
Prema istraživanju "doktorice za ljubav", američke znanstvenice, antropologinje Helen Fisher, autorice knjige Zašto volimo, partnerska ljubav ima najmanje dvije faze, fazu privlačenja i fazu vezivanja. Priroda je tako uredila da se privučemo, zaljubimo, duboko vežemo uz neku osobu kako bismo je mogli dovoljno tolerirati da s njom imamo dijete.

Slijepa zaluđenost prerasta u privrženost i mirnije razdoblje. Umjesto straha, nade, opsjednutosti, javlja se bliskost, razumijevanje, mir. Ako u tom razdoblju ne dođe do bliskosti, par će se razdvojiti. Ljubav traje obično od 18 mjeseci do četiri godine, koliko je zapravo potrebno da vaš potomak prođe fazu kad su mu roditelji najpotrebniji.

Istraživanja kažu da najprije dolazi strast, seksualna privlačnost, što može prerasti u ljubav, a potom u bliskost, razumijevanje i duboko vezivanje za tu osobu. U trećoj fazi endorfin preuzima kontrolu i uz partnera se osjećamo sigurno, mirno i stabilno. Imamo sve što nam je potrebno.

Ljubav može doći kad je najmanje očekujete
Helen Fisher s ekipom je znanstvenika snimala mozak strastveno zaljubljenih ljudi i konačno dokazala ono što su psiholozi samo pretpostavljali: kad se zaljubimo, posebna područja mozga se osvijetle. Milijuni godina evolucije u naš su mozak utisnuli ljubavnu strast.

No koliko god su znanstvenici precizno upoznali mozak i biologiju ljubavi, i dalje postoji tajanstvenost i zanos te strasti. Ne zaljubljujemo se zato što to odlučimo i izaberemo glavom. Pokušavamo razumjeti jedno drugo, radimo najčudnije stvari zbog tog nevjerojatnog osjećaja, razumijevanje i poznavanje ljubavi i dalje ne mijenja naše emocije. Bez obzira na ono što čovjek zna o ljubavi, svi mi osjećamo njenu magiju. 
 

Vladimir Tatarević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci