Ljubav bez vezanosti: Kako bezuvjetno voljeti?

Ljubav nema granicu, oblik ni stanje. Kada bismo to istinski razumjeli, ne bismo imali potrebu za samosažaljenjem. Nije lako sačuvati pravu ljubav i ne dopustiti da se ona pretvori u vezanost, ali ovo su tri najbolje čuvane tajne kako to ostvariti prije nego što bude prekasno. S jednom pomoćnom – koja dolazi kao zaključak...

Bezuvjetna ljubav znači potpuno prihvaćanje

Najpogubnija stvar za veze zove se navezanost. Ona se u početku prikazuje kao ljubav, a kasnije se pretvara u ljubomoru i potrebu. Navezanost je poznata i kao suovisnost, čini nam se da ne možemo živjeti bez osobe koju volimo. To nas stavlja u opasnu situaciju. Kada tako jako “volimo“, zaboravljamo na sebe i svoje potrebe jer nam neizmjerno godi osjećaj udovoljavanja voljenoj osobi.

Emocionalna samostalnost: Kako prekinuti ovsnost o drugima

Kada volimo bezuvjetno, bol navezanosti ne može utjecati na nas. Bezuvjetna ljubav znači potpuno prihvaćanje. Kada ne možemo prihvatiti osobu upravo onakvu kakva jest, tada je pokušavamo promijeniti, uvjereni da mi znamo što je najbolje. To je često početak nezdravog odnosa.

Nije lako sačuvati pravu ljubav i ne dozvoliti da se ona pretvori u navezanost, ali ovo su tri najbolje čuvane tajne kako to ostvariti prije nego što bude prekasno. S jednom pomoćnom – koja dolazi kao zaključak.

1. Zapitajte se što ste osjećali prvih nekoliko dana nakon upoznavanja voljene osobe

Ako se ne sjećate osjećaja, već vam naviru samo sjećanja, iskustva ili lik te osobe, nešto nije u redu.

Kada prvi put osjetimo da smo zaljubljeni u nekoga, imamo nevjerojatan osjećaj slobode i radosti. Naša osjetila postaju izoštrena, cijenimo život i sve je “baš onako kako treba biti“.

Važno je da zapamtite kako ste se osjećali bez te osobe, kada ona nije bila pored vas. Važno je da se pokušate sjetiti kako je ta zaljubljenost, pri samoj pomisli na svoju posebnu osobu, utjecala na vašu zahvalnost za život.

2. Ljubav je vječna i nemjerljiva

Kada istinski volimo nekoga, ta ljubav nema granice. Trebali bismo biti sposobni voljeti nekoga čitavim srcem u tolikoj mjeri da nam je sama pomisao na tu osobu dovoljna.

Kada postanemo vezani za nekoga, neprestano žudimo za blizinom te osobe. Čak i ako znamo gdje se ona nalazi – to nam nije dovoljno. A to je opasno.

Kada naučimo i prihvatimo da ljubav nema kraj, da se može osjetiti između svjetova i preko oceana, tada ćemo shvatiti važnost omogućavanja slobode i prostora. Ne samo voljenoj osobi, nego i samima sebi.

3. Bezuvjetna ljubav definicija je prihvaćanja nesavršenosti

Bezuvjetna ljubav razumije da ništa nije savršeno, ali je ta nesavršenost savršena. Vezanost je vrlo kritična, osuđujuća, kontrolirajuća i ozbiljna. Ako se ikada uhvatite kako donosite odluke umjesto svoje voljene osobe ili joj govorite da se treba promijeniti jer ne zadovoljava vaša očekivanja – na sigurnom ste putu prema patnji.

Bezuvjetna ljubav nikada se ne pretvara u vezanost. Ona voli sve što postoji, čak i čudan nožni prst i krivi zub.

Ona voli jutarnje tragove sna, miris doručka i cvrkut ptica, način na koji se njihova voljena osoba nosi sa svojim problemima, način na koji plače ili način na koji se živcira kada nešto ne ide kako treba. Bezuvjetna ljubav je strpljiva, nježna i suosjećajna u svim područjima života.

Ona daje prostor i voli sve što jest, sve što je bilo i sve što će ikada biti.

Zadnja je tajna najvažnija i ne smijemo ju nikada zaboraviti.

4. Bezuvjetna ljubav je sveobuhvatna

To znači da mora uključivati vas. Ne smijete zalijevati tuđi vrt prije vlastitog. Bezuvjetna ljubav nije moguća bez ljubavi prema sebi i prihvaćanja sebe. Prije propovijedi učenja bezuvjetne ljubavi, morate sebe vidjeti kao dio te sveobuhvatne ljubavi.

Integracija bezuvjetne ljubavi ima moć osloboditi čovječanstvo od mnogih privrženosti, ima sposobnost liječenja rana i kroz ljubav dati život.

Izvor: consciousreminder.com

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci