Ljekovitost plakanja: Zašto su suze terapija za dušu?

Koliko ste puta pokušali zatomiti suze, smatrajući ih odrazom slabosti ili ste ih možda potpuno potisnuli zadržavajući duboko u sebi traume i stresne životne situacije, a one su tamo samo nastavile rasti i skupljati se? Bez suza nema razrješenja, tvrde stručnjaci i naši sugovornici te savjetuju kako plakanje pretvoriti u terapiju za dušu

Briznula sam u plač

Neki su novinarski zadaci teški. Dobro se sjećam svakog intervjua sa sugovornicima čije su priče bile toliko emotivne da sam gutala knedle i susprezala suze. Ovaj zadatak nije trebao biti takav. Čitala sam knjigu Holističko zdravlje žene Senke Kušer-Mijić, spremajući se na razgovor s autoricom.

Negdje na sredini izronilo je poglavlje o pobačaju, s autoričinom bolnom ispovijesti, koje mi je i samoj bilo srodno. Uranjajući u njega, rečenica za rečenicom hipnotički su me prenosile desetak godina unatrag. U meni su počele klijati i bubriti stare, duboko zakopane emocije. Hitno sam trebala podršku i pomoć, a našla sam je već na sljedećoj stranici. Knjiga me upućivala na vježbu Iscjeljivanje plakanjem, u priloženoj radnoj bilježnici.

Preplavljena emocijama i na rubu suza, skočila sam na 56. stranicu. Prateći upute suznih očiju, vizualizirala sam događaj, dopuštajući zatomljenim osjećajima da se razviju i ojačaju kao da se upravo tada odvijaju. Briznula sam u plač.

Ako čiste dušu, zašto ih susprežemo?

Koliko sam dugo ostala sklupčana na krevetu jecajući, tješeći i bodreći deset godina mlađu sebe ne znam, ali znam da sam samu sebe oslobađala krivnje, tuge, boli, praznine. Konačno, osjetila sam slobodu i olakšanje. Je li moguće da sam duboko svjesnim činom plakanja oprostila sebi i iscijelila staru traumu?

Tema za članak o iscjeljivanju plakanjem nametnula se sama od sebe. Mogu li suze uistinu očistiti našu dušu? Ako je to tako, zašto toliko često susprežemo ili prekidamo tok suza ne dopuštajući svojim emocijama da se manifestiraju? Zašto u nekim trenucima, kad najviše trpimo, patimo i gušimo se u boli, ne možemo niz obraz pustiti ni kap? Zašto je to tako iako je plač urođen svakom ljudskom biću?

zašto su suze terapija za dušu?

Nepisana pravila uz koja odrastamo

Prva stvar koju učinimo kada dođemo na svijet jest da zaplačemo. Kako je Charlotte Brontë napisala: „Od rođenja, plač je uvijek bio znak da smo živi“, no u našem se društvu suze ipak smatraju znakom slabosti i ranjivosti. Djevojčicama se govori da je u redu plakati, ali ako je žena u odrasloj dobi sklona suzama, okolina je često smatra pretjerano senzibilnom.

Dječacima i muškarcima nametnut je stereotip hrabrosti, a da bi ga zadržali, ne smiju pustiti suzu jer plač ukazuje na slabost i strašljivost. Uz ta nepisana pravila odrastamo, neki s više slobode u oslobađanju, a neki u potiskivanju suza.

Stručnjaci se danas slažu u tome da bismo svi, bez obzira na spol i dob, trebali plakati kad osjetimo potrebu. „Plakanje je jedan od univerzalnih načina izražavanja emocija ljudskog bića i prisutno je od rođenja do smrti“¸ kaže psihoterapeutkinja Mirta Fraisman Čobanov.

„Emocionalno snažni događaji u našem životu često su popraćeni suzama. To mogu biti suze radosnice prilikom rođenja djeteta ili pak suze koje se javljaju kao reakcija na tužne događaje, a zajedničko im je to da nam omogućuju otpuštanje nagomilanih emocija.“

Nisu sve suze iste, postoje tri vrste

No, nisu sve suze iste – ne donosi svaka slana kapljica pročišćavajuću katarzu. Nije isto isplakati se režući luk koji nadražuje i stimulira suzne žlijezde ili jecati potaknuti vlastitom tugom. Naše tijelo, naime, proizvodi tri vrste suza i svaka ima svoju iscjeljujuću ulogu, navodi klinička psihijatrica Judith Orloff u knjizi The Empath’s Survival Guide: Life Strategies for Sensitive People.

Refleksne suze čiste oči kad im nešto smeta, pa, primjerice, automatski poteku kad nam u oko uđe mušica, zasmeta dim ili dok režemo aromatičnu lukovicu. Druga vrsta suza, bazalne suze, neprestano se proizvode, a njihova je zadaća da rožnica bude vlažna i zaštićena od infekcija. Emocionalne suze, s druge strane, imaju posebne zdravstvene dobrobiti. To su one suze koje teku nakon prekida veze, tijekom tužnog filma ili na sestrinom vjenčanju.

S emocionalnim suzama izlučujemo hormon stresa i toksine

Biokemičar dr. William H. Frey, kojeg nazivaju ekspertom za suze, još je osamdesetih godina prošloga stoljeća otkrio da refleksne suze sadrže 98 posto vode, dok emocionalne sadrže i znatno veću količinu raznih bjelančevina. Proučavajući sastav suza, dr. Frey je otkrio da s emocionalnim suzama izlučujemo ACTH hormon stresa i neke toksine koji se akumuliraju u tijelu za vrijeme emocionalnog stresa.

Kasnija istraživanja poduprla su njegovu tvrdnju da plakanje uistinu djeluje kao iscjeljujući proces. Pokazalo se, naime, da suze tuge i bola sadrže više kalija, koji se povezuje s radom živčanog sustava, kontrolom mišića i krvnim tlakom, i mangana, minerala koji je zadužen za dobro raspoloženje – njegova preniska razina u organizmu može usporiti zgrušavanje krvi, uzrokovati kožne probleme i smanjiti  razinu kolesterola, ali i prevelika količina mangana u organizmu može uzrokovati zdravstvene tegobe.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci