Legenda o nastanku Valentinova

Kroz povijest, ovo se razdoblje oduvijek slavilo kao vrijeme ljubavi i plodnosti. Sad je vrijeme da izrazite svoje osjećaje onima koje volite. Sad je vrijeme da se sjetimo poslušati Isusovu zapovijed da volimo svoje bližnje i Budino učenje o suosjećanju prema svim ljudima bez obzira na nacionalnost, vjeru, rasu, spol ili vjeroispovijest...

Zaljubljivi Pan

Jeste li znali da se Valentinovo nije uvijek slavilo kao danas? U antičko vrijeme razdoblje oko 14. veljače slavile su se Luperkalije - svetkovina rimskog boga Fauna, koji je nosio i naziv Lupercus - zaštitnik stada od vukova. U Grčkoj je Faun poznat i kao Pan. On je bio bog prirode te vladar šuma i polja.

Pan je prikazivan s kozjim stražnjim nogama i rogovima, ima ljudsku glavu i torzo, kozji rep, jarčeve uši i bradu, a cijelo mu je tijelo bilo prekriveno dlakama. Pana se često opisuje kao polučovjeka i polujarca. Često je svirao frulu i bio je zaljubljive prirode, pa je volio boraviti u društvu nimfi.

Svetkovina plodnosti

Lupekalije su se originalno slavile kao obred plodnosti, a svetkovinu su vodili svećenici zvani Luperci ("vučja braća"). Nakon žrtvovanja dva jarića i psića, po dva mlada svećenika - obično iz aristokratskih obitelji - presvukla bi se u oderanu kožu žrtvovanih životinja i trčala po gradu udarajući građane Rima štapom.

Prema svjedočanstvima antičkih pisaca žene i djevojke bi im se pri tome namjerno stavljale na put, vjerujući kako dodir od svećenika za vrijeme Luperkalija garantira plodnost i/li siguran porod.

Biskup Valentin

Crkva je kasnije ukinula Luperkalije i zamijenila ih Valentinovim. Vjeruje se da je sveti Valentin bio "rimski biskup" (inače je biskup Rima - papa). Prema toj priči - koja se s engleskog govornog područja širi drugdje po svijetu - sv. Valentin je živio u Rimu u doba kada je car Klaudije Gotski naredio da se njegovi vojnici ne smiju ženiti ili zaručivati, jer je smatrao da se vojnici (kao oženjeni ili zaručeni muškarci) neće srčano boriti u njegovim ratovima, već će radije gledati da sačuvaju život kako bi ostali sa svojim obiteljima.

Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku, pa nisu više htjeli vršiti sam obred vjenčanja. Međutim, svećenik po imenu Valentin oglušio se na carevu odluku i počeo je potajno održavati ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli, sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu.

Tko je bio sveti Valentin, svećenik koji je riskirao život za ljubav

Vrijeme ljubavi i plodnosti

Jedna od legendi kaže da je, dok je bio u zatvoru, Valentin upoznao tamničarevu kći koja je bila slijepa. Prije nego što je pogubljen, čarobno ju je iscijelio, a netom prije nego što je umro, napisao je djevojci poruku u kojoj je naziva “svojom voljenom“, a potpisao ju je s "tvoj Valentin".

Navodno, i sam običaj slanja čestitki na Valentinovo potječe od ovog događaja, a u Engleskoj je postao popularan 1800. godine.

Zanimljivo je kako se kroz povijest ovo razdoblje uvijek slavilo kao vrijeme ljubavi i plodnosti, bez obzira na vladajuće tijelo. Ovo je vrijeme da izrazite svoje osjećaje onima koje volite. Ovo je vrijeme da se sjetimo poslušati Isusovu zapovijed da volimo svoje bližnje i Budino učenje o suosjećanju prema svim ljudima bez obzira na nacionalnost, vjeru, rasu, spol ili vjeroispovijest. Svi bismo trebali težiti skladnom životu u kojem živimo kao jedan svijet i jedan narod pod Bogom.

Izvor: in5d.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci