Koliko traje oporavak nakon prekida ljubavne veze?

To se događa svima. Ljubavna veza završi slomljenim srcem, svijet stane i šutne nas nogom. Ili se barem tako osjećamo. A nisko samopouzdanje nakon prekida samo još produžava agoniju. Koliko trajanje to "valjanje po dnu"? Možete li znati kako ćete preživjeti prekid, kada imate loše mišljenje o sebi? Nije li dovoljno što vas voljena osoba više ne voli, morate li i sami sebe ne voljeti?

Ovisi li vam osjećaj vrijednosti o tome jeste li u vezi ili ne?

Neki osjećaji dolaze u paketu sa slomljenim srcem - zbunjenost, ljutnja i tuga. No, ako se zbog niskog samopouzdanja stalno okrivljujete i podcjenjujete, još vam je teže preboljeti prekid, a iscjeljivanje se odvija sporo.

Ako vam osjećaj vlastite vrijednosti naraste kad uđete u ljuvabnu vezu, a pada nakon prekida, on ovisi o tome jeste li u vezi ili ne. Kada vam se srce slomljeno, osjećate se bezvrijedno, što vas vodi prema tome da se držite nečega što vam više nije dostupno i nije dobro za vas.

Gubitak samopouzdanja najgora je posljedica prekida

Ako stalno kritizirate sebe, nećete moći sagledati što se doista dogodilo u tom odnosu. A ako ne procesuirate ovu, nećete biti spremni za sljedeću vezu. To je zatvoreni krug koji stvara nisko samopouzdanje.

Gubitak samopouzdanja najgori je aspekt prekida ljubavne veze jer vas sprečava da idete dalje. Potreban vam je solidan osjećaj vlastite vrijednosti da biste ulagali energiju u svoje iscjeljenje i budućnost.

Udarac samopouzdanju je shvatljiv. No, ako vas nisko samopouzdanje nakon prekida tjera da uhodite bivšeg ili ga molite za pomirenje, taj udarac je problematičan.

Astro: Kako preživjeti prekid?

Koliko vremena stvarno treba za iscjeljenje?

Postoji puno teorija o tome koliko je vremena potrebno za oporavak nakon prekida. Neki kažu da je to polovica dužine veze, a drugi tvrde oko mjesec dana. Istina je da se jedinstvenost svake osobe i njihova odnosa ne može zanemariti niti generalizirati.

No, studija objavljena u časopisu Journal of Positive Psychology pokazala je da je 71 posto od 155 mladih, odraslih osoba trebalo oko 11 tjedana da vide pozitivne promjene. Do kraja ta tri mjeseca bili su u stanju vidjeti pozitivne aspekte njihova prekida. Također, osjetili su da su sazreli i postali više orijentirani prema cilju, to su bile pozitivne promjene za njihovo samopouzdanje nakon prekida.

I društvene mreže igraju svoju ulogu. Osobe s najvišom učestalošću pristupa internetu, imaju i najvišu razinu stresa nakon prekida. Jer slučajno "nalijetanje" na bivšeg na Facebooku vraća sat vremenu koje je potrebno za iscjeljenje.

Razumno je očekivati da će oporavak nakon prekida trajati barem nekoliko tjedana. No, čimbenici koji utječu na to ovise o vama i odnosu koji je upravo završio. Kada to shvatite, vraćanje samopouzdanja više nije nemoguća misija.

Izvor: www.yourtango.com

Pročitajte i:

Kako preboljeti raskid veze, izgraditi novi život i novu sebe?

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci