Kakve nam je sve poruke prenijela mama?

U prvim godinama života majka je djetetu najvažnija poveznica s vanjskim svijetom. Ne osjeća jasnu granicu između nje i sebe, osjeća kao da su jedno. I baš zato majčina energija postaje i djetetova, ugrađuje se u samu njegovu srž. Poruke koje od nje energetski dobije u ovom osjetljivom razdoblju odredit će njegov životni put. Eto zašto su majčine emocije važne za naš razvoj

Majčina je uloga dio duhovnosti, a ne tradicije

U zdravoj emocionalnoj vezi između dvoje zrelih ljudi koji se vole i poštuju rođenje djeteta obično predstavlja sam vrhunac njihova odnosa. Novi život u obitelj unosi neizmjernu radost i sreću. Novim članom život dobiva puno dublji smisao pa iako će ovo iskustvo biti vrlo snažno za oba roditelja, za ženu je ono najčešće mnogo intenzivnije.

Majka je mnogo zaslužnija od oca za naš doživljaj života i svijeta u odrasloj dobi. Njezina je uloga presudna za naš fizički, emocionalni i duhovni razvoj. Premda se to često objašnjava kulturološkim čimbenicima, pri čemu se ženi tradicionalno pripisuje briga za djecu i dom, a muškarcu skrb za egzistenciju, uzroci takvog njezina utjecaja mnogo su dublji. Oni zadiru u sferu duhovnosti, a očituju se u načinu na koji dolazimo na svijet te ulazimo u ovu, materijalnu dimenziju.

Ženska energija

Naime, materijalna dimenzija, s kojom se povezujemo u trenutku začeća te u koju u pravom smislu ulazimo rođenjem, utjelovljenje je zemaljskog – ženskog principa. Taj princip vezuje se uz sve što je opipljivo i ima formu, a u sebi integrira kvalitete kao što su kompaktnost, stabilnost i sigurnost koje su nam potrebne da bismo se mogli kretati u ovoj dimenziji postojanja.

Da bismo te kvalitete integrirali u svoj sustav, to jest da bismo se u ovome svijetu u svakom pogledu osjećali sigurno i stabilno te da bismo se dobro osjećali u svome tijelu, potrebna nam je majčina – ženska energija. Premda dijete, još dok je u maternici, prima podražaje osjećajući majčina raspoloženja, sreću i strahove, ocjenjuje se da prvi šok s kojim se svaki čovjek suočava pri ulasku u ovu dimenziju predstavlja samo rođenje. Osim što je taj događaj traumatičan, šok za dijete predstavlja i sama prilagodba na materijalni svijet, koji je za razliku od maternice (koja je topla i mirna) mnogo grublji, hladniji i nesigurniji.

Formiranje energetske baze

Kada je žena dovoljno zrela i dorasla ulozi majke, ona će svojom svjesnošću i smirenošću umanjiti djetetovu traumu rođenja te mu pomoći da kroz proces prilagodbe na ovu dimenziju prođe što bezbolnije. Taj proces prilagodbe traje do prve godine djetetova života, do kada bi se trebala formirati i njegova energetska baza. Ako su tijekom tog razdoblja djetetove potrebe zadovoljene na adekvatan način, ako to razdoblje nije bilo prožeto nekim oblikom trauma, dijete će se s lakoćom prilagoditi na ovu dimenziju, a kvalitete zemaljskog principa postat će sastavni dio njegova sustava.

U prvih godinu dana dijete sa svojom okolinom komunicira isključivo energetski, a kako u tom razdoblju njegovu neposrednu okolinu čini majka, energija koju mu ona prenosi (dodirom, prisutnošću, smirenošću i sl.) imat će najveći utjecaj na formiranje njegovih energetskih korijena. Da bi ti korijeni bili jaki, takva mora biti i majka, jer jedino stabilna, energetski uravnotežena majka, puna brižnosti i ljubavi, može na svoje dijete prenijeti dobre vibracije te i njega učiniti stabilnim. U tim početnim godinama dijete se u pravom, ali i u prenesenom smislu uči hodati, i ako s tim prvim koracima dobije dobre osnove, ono će se i kao odrasla osoba mnogo lakše kretati u ovome svijetu te će lakše „ostati na nogama“ i zadržati optimizam, čak i u teškim i izazovnim situacijama.

Dojenje razvija osjećaj pripadnosti

U ovom je razdoblju izuzetno bitan i segment hranjenja. Hrana se izravno vezuje uz sigurnost i stabilnost pa dijete ove kvalitete dobiva, osim majčinom prisutnošću i brigom, i preko njezina mlijeka. To utječe na njegov živčani sustav i način na koji će primati podražaje, tj. način na koji će reagirati na izazove u budućnosti. Instinkti koji se na ovaj način formiraju ostaju u njemu cijeli život pa se dijete koje je na ovaj način namireno u prvoj godini života i kao odrasla osoba mnogo lakše prepušta životu, lakše se suočava s izazovima te lakše izlazi iz zone poznatoga.

Osim toga, kroz čin hranjenja majčinim mlijekom dijete instinktivno razvija osjećaj pripadnosti bez kojega u odrasloj dobi može, posve neopravdano, osjećati manjak podrške, imati problema s uklapanjem u društvo, ali i u pronalaženju svoje uloge u ovome svijetu. Izostanak takve energije može se odraziti i na fizičkom tijelu. Hladnoća u tijelu, loša i usporena probava, slab imunološki sustav popraćen učestalim oboljenjima samo su neki od fizičkih pokazatelja loše energetske baze.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci