Kako sam se nosila s tugom nakon gubitka djeteta

Život poslije smrti nerođenog djeteta je težak, ispunjen tugom i neprihvaćanjem. Znati se nositi s gubitkom i boli je umijeće kojeg posjeduju malobrojni, a svoje je znanje i intimno iskustvo psihoterapeutkinja Ana Božac pretočila u praktični priručnik kako bi pomogla svim ženama koje se nađu u sličnoj situaciji

Kada se iz boli izrodi nešto dobro

Knjiga 'O smrti i životu', gestalt psihoterapeutkinje Ane Božac nastala je iz duboke proživljene boli nakon gubitka djevojčice u petom mjesecu trudnoće. „Bol je bila neizreciva, neizdrživa, neopisiva“, progovara autorica objašnjavajući razlog pisanja stranica i stranica natopljenih suzama iz kojih se izrodila spomenuta knjiga.

„Slova na papiru ne mogu i nikad neće biti ni sjena osjećaja, no svejedno sam uporno puštala trag na papiru pokušavajući bar dio boli izliti iz sebe, pokušavajući shvatiti neshvatljivo, pokušavajući dati smisao svojem životu u moru besmisla...

Utapajući se u toj boli, jedino što me držalo na životu bilo je obećanje svojoj djevojčici da neću odustati od života i da ću od svog života učiniti najbolje što mogu njoj u čast. Da njezina smrt neće biti uzaludna. Ovo obećanje bilo je jedino što me držalo na životu. U bunilu boli nisam jasno razabirala stvari ali iskra svjetla bila mi je da se i iz ovog užasnog iskustva može izroditi i nešto dobro“, prisjeća se autorica.

To dobro zasigurno je njezina netom objavljena knjiga koja problematizira tematiku koja je uglavnom prekrivena velom šutnje i zataškivanja i koja Ana BožacAna Božacće pomoći desecima žena koje se same nose sa svojom patnjom gubitka dijeteta.

Autorica je na stranicama knjige podijelila svoja znanja i iskustvo koje ima kao psihoterapeutkinja i art-terapeutkinja nudeći široku lepezu tehnika i načina procesiranja emocijama.

„Kad se najgore već dogodi, put oporavka je dug, jako dug“, ističe autorica. „U literaturi kažu do dvije godine, no iskustva žena svjedoče i o mnogo dužim periodima. I baš zato trebamo biti blagi prema sebi, spustiti očekivanja na zemlju i biti s osjećajima takvi kavi jesu, potražiti psihoterapeuta, ili se uhvatiti u suočavanje s vlastitim osjećajima na način koji je opisan u ovoj knjizi ili neki drugi način. Ali nikako nemojte bježati od svojih osjećaja, od sebe. Dajte šansu sebi, životu, novim prilikama. Nemojte odustati od vjere u život, u sebe iako se čini da gore ne može“, zaključuje autorica knjige 'O smrti i životu' čiji vam odlomak o procesu žalovanja prenosimo.

Sažetak procesa žalovanja ili oporavka

Dopustite si osjećaje kakvi god da jesu, istražite ih. Nemojte se skrivati, zatvarati, potiskivati osjećaje. Nađite način i dopustite si izraziti bol, tugu, bijes, strah…

 • Imajte povjerenje u sebe da ćete se izvući kako god loše stvari izgledale sada. Morate proći tu bol i zato nemojte imati očekivanja od sebe i od drugih. Nemojte se zanemarivati, dobro jedite, spavajte, uzmite vrijeme za sebe, plačite, pišite, crtajte, hodajte, plešite...
 • Vjerujte da se u vama otvaraju novi putevi i snage i ne požurujte se, poštujte svoje vrijeme i svoj proces.
 • Prihvatite da je to sada vaš život i da nema povratka, nema drugog načina nego proći kroz bol i zbog toga nećete poludjeti, već ojačati. Dan je iskorišten ako ste si dopustili osjetiti bol, ako ste iskoristili dan da snažno doživite osjećaje, ako ste se usredotočili na sebe.
 • knjiga O smrti i životuŽivite, usprkos boli možete se i zabaviti, osjećati se lijepo, a da ne osjećate krivnju poradi toga da ćete iznevjeriti svoje dijete. Upravo suprotno, ono će se s vama radovati.
 • Zadovoljite svoje potrebe za utjehom, snagom, sigurnošću, ljubavlju, ljepotom, nježnošću, suosjećanjem. Zadovoljite ih sami sebi, pišite sami sebi, govorite sami sebi, mazite i pazite sami sebe. Pronađite u sebi te osjećaje. Budite nježni i strpljivi prema sebi, volite se, njegujte se, dozvolite si bol, utjehu, suosjećanje i razumijevanje samih sebe.
 • Budite zahvalni na onome što imate, na kući, krevetu, partneru, šalici čaja, minuti tišine, dašku vjetra, mirisu cvijeta…
 • Tražite pomoć kad ju trebate!
 • Ne donosite važne odluke. Budite blagi prema sebi.
 • Ne trudite se zaboraviti traumu, prisjećajte je se što više.
 • Promatrajte sebe i učite iz svojeg procesa. Obratite pažnju na potrebe i želje koje vam se javljaju, ostvarite ih koliko god se blesavima činile. Donesite nove odluke, uspostavite nove odnose, naučite živjeti s boli, a da vas to ne zarobljuje, već vas učvršćuje... Istražujte svoje mogućnosti, svoje zaboravljene strasti.
 • Podijelite naučeno, podijelite svoje iskustvo, širite svijest o gubitku, boli, procesu, životu. Budite podrška drugima kada to možete.
 • Naučite gledati svijet čistim očima ispranima od suza jer tada sve se doživljava dublje, sve izgleda jasnije. Naučite gledati svijet kao mjesto mogućnosti i ljepote.
 • Naučite gledati na sebe i ovaj trenutak u životu kao mjesto mogućnosti i potencijala, novog života i stvaranja

 

Pripremila: Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci