Kako riječi mijenjaju odnos?

Pri sljedećoj nesuglasici s partnerom, sjetite se ključnih riječi koje opisuju temu vašeg odnosa, savjetuje psiholog Clinton Powers. Uskoro ćete na stvari početi gledati drugim očima

U ljubavne veze i odnose često želimo unijeti neke promjene, no umjesto da donosimo odluke koje gotovo nikad ne provedemo u djelo, australski psiholog Clinton Power nas poziva da odredimo „temu“ odnosa. Tema je, kaže Power, zapravo namjera, odnosno širi cilj kojem stremimo.

Time, objašnjava psiholog, smanjujemo pritisak zbog postizanja nekog specifičnog cilja te generalno težimo boljem odnosu, ne uzrujavamo se i ne odustajemo ako napravimo korak unatrag. Temu odnosa trebali bismo odabrati među riječima kao što su ljubaznost, empatija, vjernost, obzirnost, promišljenost, zahvalnost, strpljenje, zabava, nježnost, iskrenost…

Power savjetuje da odaberemo jednu ili najviše dvije, tri riječi koje bi mogle opisati temu našeg odnosa. Zapišite ih na papirić pa ga zalijepite na mjesto gdje često provodite vrijeme, npr. pokraj radnog stola, u kuhinji ili pokraj zrcala. Tema je ono što čuvamo u podsvijesti i po potrebi stavljamo u prvi plan. Primjerice, kad primijetimo da smo se vratili u obrazac starih, loših navika, nježno se podsjetimo teme svoje veze. „Osvještavajući je, zaronite u osjećaje koje u vama budi. Ovo je odličan način za osnaživanje teme odnosa“, piše Power.

Primjerice, ako se počnete reaktivno ponašati prema partneru, prisjetite se riječi „obazrivost“ pa umjesto neke negativne reakcije sjednite i razmislite kako da postanete više obzirni. Ili, ako primijetite kako vam je život stresan, podsjeća na borbu i da ste prezaposleni, podsjetite se na riječ „zabava“. Prema Poweru, ove nas riječi, kao jednostavni podsjetnici, podržavaju u promjeni smjera našeg odnosa i potiču naš osobni duhovni rast.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci