Kako pojačati ženski užitak

Mnogi od nas o ženskom organu užitka znaju vrlo malo. Zato i postoje brojne predrasude o mogućnosti tj. nemogućnosti žena da dožive orgazam. Otkrijte što vas dijeli od potpunog zadovoljstva i kako ga pojačati

Sjećam se jednog razgovora s klijenticom koja nije doživljavala orgazam. Pokazala sam joj fotografiju klitorisa i objasnila njegovu građu i funkciju, a ona se jako začudila jer je klitoris na fotografiji bio dosta različit od njezina. Odmah je pomislila da s njom nešto nije u redu i posumnjala da su upravo te razlike razlog njezinih smetnji. Dakako, tomu nije bilo tako. Klitoris, taj mali ali moćni organ, može varirati u veličini i obliku, no funkcija mu je kod svih žena ista – doživljavanje užitka.

Žene ne poznaju dobro svoje tijelo

U svojoj praksi često se susrećem s činjenicom da žene ne poznaju dobro svoje tijelo, posebno genitalije, te na koje sve načine tijelo reagira u različitim situacijama i uz prisutnost različitih stimulacija, bilo ugodnih ili neugodnih. O klitorisu mnogi od nas znaju samo ono osnovno – znamo gdje je njegov završetak, vidimo ga i lako ga možemo dodirnuti. Vidimo da je smješten pod malom „kapuljačom“ koja ima zaštitnu funkciju. Naime, vršak klitorisa, bez obzira na njegovu veličinu, sadržava oko 8000 živčanih završetaka. To je puno više nego na bilo kojem drugom dijelu tijela, primjerice, na vršcima prstiju, ili dva puta više nego na penisu. Stoga kad ne bi bilo spomenute kapuljače, neke bi žene samo lagana šetnja mogla dovesti do orgazma, dok bi za druge mogla biti bolna. Ona je, srećom, jako gibljiva i kada je potrebno, u seksualnom dodiru, lako se pomakne i omogući vršku klitorisa da bude stimuliran baš kako je potrebno.

No vršak klitorisa nije jedini zadužen za užitak – veći dio klitorisa nalazi se unutar vagine. Ženski organ užitka zapravo se sastoji od tri dijela: glave (ili vrška), tijela i krila. Tijelo klitorisa pruža se ispod mišićnog tkiva vagine do čvorišta gdje se spajaju ploče preponske kosti. Tijelo klitorisa okruženo je nekom vrstom ovojnice od fibroelastičnog tkiva i spojeno je na dva kraka, tzv. krila koja se potkožno izvijaju prema bedrima i postrance prema vagini. Upravo je građa cijelog klitorisa razlog zašto sve žene ne doživljavaju orgazam jednako. Ovo je pravi trenutak da se prisjetimo kako ne postoje dva orgazma – klitorisni i vaginalni. Svojevremeno je Freud iznio tezu da postoji tzv. viši ili zreliji orgazam, i da je to vaginalni orgazam, te da postoji nezreli ili niži orgazam – onaj klitorisni.

To je zabluda i važno je da žene, ali i njihovi partneri, osvijeste da postoji samo jedan orgazam koji se događa stimulacijom klitorisa izvana i/ili iznutra. S obzirom na to da je veći dio klitorisa smješten unutar ženina tijela, ovisno o njegovoj građi, neke žene doživljavaju orgazam stimulacijim klitorisa iznutra, za vrijeme penetracije, a nekim ženama treba i dodatna stimulacija vrška klitorisa. Podaci variraju od istraživanja do istraživanja, no okvirno možemo reći da otprilike trećina žena treba dodatnu vanjsku stimulaciju da bi mogla postići orgazam, trećina žena može doživjeti orgazam samo penetracijom, a trećina i na jedan i na drugi način.

seksDodatna stimulacija

Imala sam nekoliko parova koji su došli na terapiju zbog toga što partnerica nije doživljavala orgazam penetracijom, nego joj je trebala ta dodatna stimulacija, pa su mislili da s njima nešto nije u redu. Dobro se sjećam jednog mladog klijenta koji se nikako nije mogao pomiriti s time da njegova partnerica ne doživljava orgazam penetracijom, a prethodne su doživljavale. On je sebi predbacivao da nije dovoljno dobar ljubavnik i zbog toga je bio frustriran i nezadovoljan. Njihova je terapija uspješno završila, oboje su naučili i iskusili nešto novo – on da je svaki način doživljavanja orgazma dobar, a ona da može doživjeti orgazam.

Iako je dobro opremljen živčanim završecima, baš kad nam najviše treba (kad samo što nismo doživjele orgazam), zbog povećanog dotoka krvi i time lagane promjene oblika, vršak klitorisa može se povući prema unutra i postati teže dostupan. Ako ste to doživjeli, onda znate kako to može biti frustrirajuće. No važno je znati da u tom slučaju treba promijeniti položaj ili promijeniti način stimulacije. Primjerice, pritisak iznutra na prednji zid vagine može biti od pomoći.

Položaj u kojemu je partnerica gore ili partner odostraga za vrijeme penetracije omogućuje unutarnju stimulaciju klitorisa pod kutom koji mnogim ženama omogućuje doživljavanje orgazma. Također, u tim položajima moguća je i dodatna vanjska stimulacija pa je put do orgazma lakši.

Razlike među ženama

Kod nekih žena prelagani dodir ne omogućuje doživljavanje orgazma, kod drugih pak najintenzivniji orgazmi nastaju laganom stimulacijom. Neke žene lakše dožive orgazam ako zgrče mišiće vagine, druge pak moraju potpuno opustiti mišiće da bi doživjele užitak. Zato je veoma važno istraživati načine stimulacije te položaje koji nam najbolje odgovaraju i time preuzeti odgovornost za postizanje svojeg užitka. Također je iznimno važno reći partneru kakav dodir vam je potreban. Upravo zbog različitosti među ženama, muškarac može svoju novu partnericu stimulirati na način koji je odgovarao prethodnoj, a to može biti potpuno neadekvatno.  

No pretjerano razmišljanje o položajima i tehnikama neće pomoći na putu do vrhunca. Istraživanja su nam pokazala da žena može doživjeti orgazam tek kad „isključi“ mozak, tj. kad se potpuno prepusti. Dokle god ga iščekuje i prati, orgazam neće doći. Ključ je u prepuštanju, a za to nam je potrebno povjerenje u partnera. Stručnjaci kažu da svaka žena može doživljavati višestruke orgazme. Znamo li da imamo takav potencijal, bila bi šteta ne istraživati ga. 

Nataša Barolin Belić, seksualna terapeutkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci