Kako izliječiti emocionalnu ranu?

Kad se porežemo, na ranu zalijepimo flaster, kad imamo upalu, popijemo antibiotik, a kako izliječiti emocionalne rane savjetuje psiholog Guy Winch u knjizi Emotional First Aid. Iako smo emocionalnu bol naučili gurati pod tepih ili čekati da je vrijeme zaliječi, ovaj američki psiholog predlaže prvu pomoć za emocije:

1. Pilula protiv ružnih sjećanja. Prisjećanje na negativne i stresne životne događaje bez pogleda iz nekog drugog kuta, drugim očima, ili pokušaja rješavanja problema vodi samo u dublju psihološku bol. Nezdrav tijek misli najbolje prekidaju jednostavni zadaci koji zahtijevaju koncentraciju, primjerice, rješavanje križaljke ili sudokua, kao i prisjećanje imena prijatelja iz vrtića. Istraživanja su pokazala da samo dvominutna razbibriga umanjuje napetost i obuzetost negativnim mislima.

2. Flaster za demoraliziranost. Bilo na poslu, bilo u obiteljskim odnosima, neuspjeh nas često vodi do usmjerenosti na ono što ne možemo i ne znamo. To nas koči pa ne možemo dati 100 posto od sebe, što nas pak opet podsjeća na vlastite mane i nedostatke. Prekinite taj začarani krug i zaustavite unutarnje reakcije na neuspjeh koje izazivaju osjećaj bespomoćnosti i demoraliziranosti tako što ćete napraviti popis čimbenika na koje možete utjecati kad ponovo pokušate ostvariti cilj. Primjerice, razmislite kako možete poboljšati pripreme i planiranje. Time ćete ublažiti trenutni osjećaj bespomoćnosti, a i povećati šanse za budući uspjeh.

3. Oblog za gubitak. Gubitak je neminovan dio života, no takav nas emocionalni ožiljak može spriječiti da idemo dalje. Ako je prošlo dovoljno vremena, a vas osjećaj gubitka još drži zarobljenima, promijenite pristup. Najvažnija stvar koju možete učiniti kako biste si olakšati bol i oporavak jest pronaći smisao u gubitku i iz njega izvući svrhu ili dobrobit. To može biti teško, ali mislite na ono što ste stekli gubitkom, na primjer, izgubio sam posao, ali sam zbog toga postao mnogo bliži s djecom. Živite usklađenije sa svojim novim vrijednostima i svrhom.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci