Kako biti zahvalan u ovakvom svijetu?

Katkad je teško u svome srcu naći mjesta za zahvalnost ako nas neprestano muče brige i nevolje koje u nama izazivaju strah, napetost i frustraciju. No uočavanje onih detalja u našim životima koji nisu dotaknuti nevoljama, ma kako mali bili, može otvoriti srce i u njega unijeti sućut i ljepotu

1. Pišite dnevnik zahvalnosti. Svaki dan prije odlaska u krevet upišite u svoj dnevnik zahvalnosti od tri do pet stvari na kojima ste taj dan zahvalni. To mogu biti vrlo jednostavne stvari: ugodan miris kave, osmijeh djeteta ili poziv dragog prijatelja, zeleno svjetlo na semaforu…

Dok u dnevnik bilježite ono na čemu ste zahvalni, pokušajte što je moguće više prizvati osjećaj koji ste imali dok se to događalo i pokušajte ga ponovo iskusiti. S tim osjećajem otići ćete u krevet te ćete svoj um programirati za još više zahvalnosti, a to će u vaš život unijeti još više blagoslova. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji su vodili dnevnik zahvalnosti imali puno više entuzijazma, da su bili kreativniji, optimističniji i zadovoljniji sobom te su, općenito, imali puno više energije.

2. Pokušajte u svakoj situaciji, umjesto lošega, pronaći ono što je dobro. Možda ste prekinuli neki emocionalni odnos, no to vam otvara vrata za neki novi i bolji odnos. Ili, možda ste imali prometnu nezgodu, no budite zahvalni što je šteta samo materijalna, a možda ste time izbjegli i neku veću nezgodu. Ako ne možete pronaći nijednu konkretnu dobrobit, uvijek se možete zapitati što ste iz nekog iskustva naučili.

3. Počnite se više družiti s ljudima koji su i sami zahvalni i pozitivni. Naime, svi se mi, a da toga nismo svjesni, energetski usklađujemo, a ako ste okruženi pozitivnim ljudima punim zahvalnosti, i sami ćete puno lakše takvima postati. No ako ne možete birati s kime ćete se družiti, pokušajte ljude iz svog okruženja potaknuti da umjesto da se žale, stvari počnu sagledavati na drugačiji način.

Egli Ilić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci