Kad u nekoga ne možete imati povjerenja…

Kako se nositi s onima koji obećaju jedno, a čine nešto sasvim drugo?

Jedna od stvari koje izazivaju najviše gnjeva i uzrujavanja jest imati s posla s ljudima koji obećaju jedno, a čine nešto sasvim drugo pa im se ne može vjerovati. A kad ih se suoči s vlastitim obećanjima, u stanju su vas gledati kao da ste ludi i kao da u cijeloj priči upravo vi stvarate probleme.

Može li se onda uopće "doprijeti" do njih? Iskušajte načine koji su se pokazali učinkovitima Helene Lerner, poznatoj američkoj autorici i savjetnici za poslovne odnose, kojoj su u središtu zanimanja ženska pitanja.

1. Zagrebite ispod površine – dajte si vremena proučiti što motivira tu osobu i što zapravo želi od vas. Ta će se informacija dugoročno pokazati neprocjenjivo vrijednom.

2. Zašto ste još u blizini te osobe – kako od nje možete dobiti to što želite (i možete li uopće)? Razjasnite što vam ona daje – mora biti nečega jer je još uvijek dio vašeg života.

3. Ključno je prihvaćanje – možete li tu osobu prihvatiti takvom kakva jest? Suočavanje osobe s onim što vam govori jednostavno ne djeluje. Čak i ako laže ili izvrće istinu, isključite se. Vi znate što se događa i nije vam potrebno da ta osoba potvrdi ono što sami znate.

4. Čvrsto odlučite da je taj odnos ograničen – nemojte pokušavati dobiti išta više od onoga što vam je apsolutno potrebno od tog odnosa. Ako vam je uopće što potrebno: ustanovite li da ste "prerasli" tu osobu, svakako krenite dalje i izađite iz tog odnosa.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci