Kad partner ne pokazuje interes za seks

Psihoterapeutkinja Nataša Barolin Belić odgovara na pitanje čitateljice o problemu smanjene spolne želje koji već dulje vrijeme muči njezina partnera. Saznajte kako pronaći uzroke i riješiti se predrasuda o spolnosti

Problemi s erekcijom

Sensina čitateljica tri godine je u vezi s muškarcem 10-ak godina starijim od sebe. U vezi oboje uživaju, vole se, nastoje prihvatiti jedno drugo u potpunosti i planiraju živjeti zajedno. No seksualni život postao im je izazov koji ne znaju kako svladati. On je, naime, rijetko zainteresiran za seks, a kad je zainteresiran, njihovi pokušaji, kaže čitateljica, završe neslavno jer on ima teškoća s postizanjem i održavanjem erekcije.

Čitateljica je u početku mislila da mu treba vremena, bila je strpljiva i puna razumijevanja, no vrijeme nije pomoglo. Pokušala je iskreno s njim razgovarati. Rekao joj je da između njih "nema kemije", da je on pod stresom i da ona za to nije kriva. Sada se počelo događati da i ona više nema želje i ne želi inicirati seksualni kontakt jer se boji da će biti odbijena. Na kraju pisma čitateljica se pita kako da riješe taj problem te uživaju jedno u drugom i zajedničkim intimnim trenucima.

Stupnjevanje seksualne želje

Ovo je prilično složena situacija. Koliko mogu iščitati iz pisma, riječ je o smanjenoj seksualnoj želji kod partnera u kombinaciji s povremenim smetnjama erekcije. Trebalo bi doznati što je bilo prije: je li muškarac u početku seksualnog života imao seksualnu želju pa ju je s vremenom počeo gubiti zbog teškoća s erekcijom ili seksualne želje nije bilo ni u početku pa su onda smetnje erekcije prisutne jer nema dovoljno seksualnog podražaja (tj. želje). U ovom slučaju s vremenom se smanjila i seksualna želja partnerice izazvana, kako sama kaže, strahom od odbijanja i frustracijom zbog neuspješnih seksualnih odnosa.

Razmotrimo najprije problem seksualne želje. Američka seksualna terapeutkinja Helen Kaplan postavila je kontinuum ljudske seksualne želje u ljestvici od šest točaka: 1. hiperaktivna (povećana) seksualna želja, 2. snažna normalna seksualna želja, 3. slaba normalna seksualna želja, 4. blago smanjena (hipoaktivna) seksualna želja, 5. jako hipoaktivna seksualna želja i 6. seksualna averzija (fobično izbjegavanje seksualnih kontakata).

U početku veze kada je zaljubljen, par može osjećati hiperaktivnu seksualnu želju koja traje određeno vrijeme, a onda se spontano vraća na uobičajenu razinu.
Kad je želja smanjena dulje razdoblje, kao kod čitateljičina partnera, važno je sagledati uzrok. On može biti organski ili psihosocijalni.

Uzroci smanjene želje

Organski uzroci su različite bolesti, bolna stanja, hormonski poremećaji, poslijeoperativno stanje, liječenje neplodnosti, depresija. I neki lijekovi mogu dovesti do gubitka seksualne želje, npr. lijekovi protiv povišenoga krvnog tlaka i antidepresivi. U tim slučajevima treba liječiti bolest ili bolno stanje kako bi se želja povratila. Uzrok smanjenoj seksualnoj želji može biti i narušen emocionalni odnos među partnerima. U tom slučaju važno je da par nauči dobro komunicirati i da poradi na svojem odnosu.

Seksualna želja može biti smanjena i zbog seksualnih trauma i zlostavljanja u djetinjstvu, zbog rigidnih religijskih stajališta prema seksualnom činu (da je seks grijeh, služi samo za reprodukciju, a ne i za uživanje), zbog neriješenih osjećaja vezanih uz neugodna seksualna iskustva, zbog stresa i stresnog životnog stila, zbog životnih briga (strah od gubitka posla, od financijske nestabilnosti i sl.), zbog straha od izvedbe.

Moguće je da je kod čitateljičina partnera riječ upravo o ovom zadnjem, o strahu od izvedbe koji je čest uzrok smanjene seksualne želje kod mojih klijenata, muškaraca i žena. Prvi i osnovni korak je da se osoba (i/ili par) suoči sa situacijom i osvijesti da ima smanjenu seksualnu želju. Čovjek nerijetko nije svjestan da ima smanjenu seksualnu želju jer o seksu ne razmišlja, nema seksualnih maštarija, ne vidi ljude oko sebe kao seksualna bića, zanemaruje cijelo područje seksualnosti.

Najčešće su partnerice i partneri ti koji primijete da nešto nije u redu i traže uzroke u sebi. Pomišljaju da su neatraktivni i nedovoljno seksualno privlačni te da je problem u njima. Kad partnera pokušaju suočiti sa situacijom, on često negira da ima smanjenu seksualnu želju, govori da je u stresnom razdoblju, da nema kemije i sl.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci