Jezik ljubavi

Prepoznajte svoj i partnerov način iskazivanja osjećaja i uvažite različitost u ime ljubavi

Pet jezika ljubavi

Budući da je svatko od nas odrastao u jedinstvenim, specifičnim uvjetima, naučili smo iskazivati ljubav na različite načine. Dr. Gary Chapman u svojoj knjizi Pet jezika ljubavi piše kako ljudi svoje najdublje osjećaje izražavaju na pet različitih načina. Kako se vrlo često događa da partneri u ljubavnoj vezi ne govore istim emocionalnim jezikom, to dovodi do nerazumijevanja ili pogrešnog tumačenja, što rezultira neskladom, a ponekad i raskidom.

Pet načina iskazivanja ljubavi o kojima Chapman u svojoj knjizi piše su: kvalitetno vrijeme, riječi priznanja i odobravanja, darovi, fizički dodir i činjenje usluga. To znači da će netko od komplimenta procvjetati, a netko neće ni trepnuti. Netko će svaki dan primati kišu poljubaca kojima neće vjerovati jer sam(a) izražava ljubav na neki sasvim drukčiji način.

Vrlo je važno moći prepoznati način na koji partner iskazuje ljubav kako bismo je znali primiti i sačuvati. Jednako tako, bitno je prepoznati vlastiti jezik ljubavi kako bismo partneru mogli dati do znanja što nam zapravo znači. Lako možemo shvatiti kakav je naš jezik ljubavi sjetimo li se što nas je najviše povrjeđivalo ili što nam je s bivšim partnerima najviše nedostajalo. Je li to bilo vrijeme provedeno u skladu i razumijevanju? Jesu li to bili dodiri ili pohvale i odobravanja? Prepoznati svoj i partnerov način izražavanja osjećaja kako bi se ljubav razvijala je najmanje što u ime ljubavi možemo činiti jedni drugima.

Tomica Šćavina, psihologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci