Jay Shetty: Ovo nije ljubav!

Kada uberemo cvijet, ne samo da će taj cvijet uvenuti, već ga ne možemo ni iskusiti duže od trenutka. Kada zalijevamo cvijet i svakodnevno se brinemo o njemu, možemo uživati u njemu dugo. U današnje vrijeme, skloni smo tražiti trenutno zadovoljenje, trenutno stanje užitka. No problem je u tome što ono, ne samo da nas ne zadovoljava, već taj osjećaj i ne potraje, kaže Jay Shetty, popularni indijsko-engleski motivacijski govornik i videobloger

Sviđaš mi se ili volim te?

Dječak je jednom upitao svog učitelja: "Koja je razlika između 'Sviđaš mi se' i 'Volim te'"? Učitelj je prekrasno odgovorio: "To je poput cvijeta. Ako ti se cvijet sviđa, ubereš ga. Ako ga voliš, zalijevaš ga i brineš o njemu svaki dan, i gledaš ga kako raste."

Vrlo je tanka linija između sviđanja i ljubavi, i zbog toga činimo puno pogrešaka u ljubavnim odnosima.

Kada nešto želimo u nekom trenutku, mi to jednostavno uzmemo i ne razmišljamo. Činimo što god želimo za bismo dobili taj osjećaj užitka, ne uviđajući da, niti smo zadovoljni tim užitkom, niti će on potrajati.

Jedna od osnovnih ljudskih želja - brza promjena bez truda

Kada uberemo cvijet, ne samo da će taj cvijet uvenuti, već ga ne možemo ni iskusiti duže od tog jednog trenutka. Kada zalijevamo cvijet i svakodnevno brinemo o njemu, možemo uživati u njemu dugo. Skloni smo tražiti trenutno zadovoljenje, trenutno stanje užitka. Svi oglasi na koje nailazimo, daju obećanja o trenutnim užicima. Problem je u tome što, ne samo da nas taj trenutni užitak ne zadovoljava, već taj osjećaj i ne potraje.

Toliko smo navikli vidjeti naslove na internetu - Naučite jezik za 5 minuta; Oblikujte idealno tijelo u 10 minuta dnevno; Postanite milijunaš za 5 mjeseci. Sve to zvuči sjajno, zar ne? No, problem je što nije stvarno, nije istinito. To su lažna obećanja. Razlog zašto to funkcionira je taj što se obraća jednoj od osnovnih ljudskih želja: poboljšanje situacije bez većih ulaganja.

Naravno da možete naučiti nekoliko riječi drugog jezika ili skinuti nekoliko kilograma, ili možda zaraditi nešto više novca, ali pravo znanje, prava svjesnost, pravo zdravlje, pravi posao... za sve je to potrebno vrijeme.

Tomica Šćavina: Odgađanje trenutnog zadovoljstva - temelj uspjeha

Za trajne vrijednosti, potrebno je vrijeme

Za prave odnose s drugima, pravu povezanost, pravu svrhu, potrebno je vrijeme. Naslovi na internetu odnose se obično na kratkoročnost, umjesto na dugoročnost jer većina nas ne bi nikad kliknula na naslov poput: Naučite jezik za 5 godina uz redovno svakodnevno vježbanje ili Ovo je vježbanje koje traje jedan sat i potrebno ga je izvoditi svaki dan ili na primjer - Želite li postati milijunaš, ovo je deset neuspjeha kroz koje ćete proći u prvoj godini, koliko loše ćete stajati do treće godine, a možda i ne dospijete do devete godine.

Važna pouka ovdje je, kaže Jay Shetty: Ako želite smisao, svrhu, ispunjenje, za to je potrebno vrijeme. Baš kao i cvijet. Želite li trenutno zadovoljstvo time što ćete ga ubrati, možete ga imati. Ali ako želite izgraditi nešto što vrijedi, stvoriti nešto što će utjecati na druge, promijeniti nešto, za to je potrebno vrijeme.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci