Izbjegnite svađe s partnerom zbog novca

Kada nekoga pitate zbog čega se obično svađa s partnerom, jedan od najčešćih odgovora je: „Svađamo se oko gluposti“. No te „gluposti“ uvijek iza sebe kriju neku važniju priču. U pozadini je uvijek problem u vezi s osobnim granicama i međusobnim uvažavanjem, a to se nikako ne može nazvati glupostima. Najčešći okidači za svađe su: kućanski poslovi, obitelj, djeca, novac i seks. U novoj Sensi pročitajte što stoji iza svađa o kućanskim poslovima, obitelji, djeci i seksu te kako ih riješiti, a mi vam donosimo dio članka o novcu

Moje i tvoje (ni)je naše

Odnos prema novcu usvaja se u obitelji i navike vezane uz trošenje novca nije lako promijeniti. U nekim obiteljima živjelo se vrlo štedljivo, a u nekima se živjelo preko svojih mogućnosti. Neke su majke bile impulzivne u trošenju, a neke su se stalno žalile da im nedostaje novca iako su naslijedile pravo malo bogatstvo. Neki su očevi potpuno zanemarili obitelj radi karijere, a potom zarađeni novac velikodušno dijelili rodbini, a neki su škrtarili i stalno govorili da je teško zarađivati.

Muškarac i žena ulaze u odnos s različitim obiteljskim obrascima raspolaganja novcem i tu često dolazi do razmirica. Tko više troši i na što? Koliko tko pridonosi u zajedničku blagajnu? Neki parovi odmah na početku spoje sav novac i imovinu, pa ono što je bilo „moje“ i „tvoje“ postaje „naše“, dok drugi otpočetka paze da ne ostanu zakinuti pa svatko barata isključivo svojim novcem.

Što je važno

Tu nema pravila i univerzalnih savjeta koji funkcioniraju za sve situacije. Novac može biti simbol vrijednosti, moći ili slobode i svatko ga doživljava drugačije. Zato je važno:

  • Razgovarati s partnerom o tome kako se raspolagalo novcem u vašoj i njegovoj obitelji da biste bolje razumjeli korijene svojih financijskih navika.
  • Dogovoriti se koliko će tko u što ulagati tako da to i vama i njemu odgovara. Stvoriti zajednički financijski plan. Dio vaših mjesečnih prihoda može ići u zajedničku blagajnu, a dio ostati vaš. Nažalost, kod jako malo parova funkcionira pravilo: sve je to naše. Najčešće to prolazi na početku, kada je riječ o snažnim osjećajima ljubavi i potrebi da se partneri na razne načine, pa tako i financijski – stope. No da ne bi dolazilo do stalnog međusobnog okrivljavanja, poslije je važno utvrditi, kako emocionalne, tako i financijske granice.
  • Ako imate običaj svađati se oko novca, obavezno barem jednom mjesečno s partnerom razgovarajte o tome. Ako oboje u svoj planer zabilježite dan kada ćete provesti sat-dva razgovarajući o novcu i trošenju, to će vam stvoriti zajednički osjećaj odgovornosti i kontrole nad novcem.
Tomica Šćavina, psihologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci