Implantat u mozgu pomaže u liječenju depresije

Prvi takav ugrađeni implantat polučio je izvrsne rezultate kod pacijentice koja se od djetinjstva bori s depresijom otpornom na lijekove

Električni implantat u lubanji, povezan s mozgom, može liječiti tešku depresiju otpornu na lijekove, zaključili su američki znanstvenici nakon godinu dana eksperimentalne terapije. Prvoj pacijentici, 36-godišnjoj Sarah, ova je metoda u potpunosti promijenila život. Boreći se s depresijom od djetinjstva, isprobala je niz neuspjelih terapija, uključujući antidepresive i elektrokonvulzivnu terapiju, ali jedino je električni implantat polučio rezultate.

Drukčiji pogled na svijet

Operacija kojoj se podvrgla uključivala je bušenje malih rupa u njezinoj lubanji kroz koje su provučene žice kako bi nadzirale i stimulirale mozak. Kutijica s baterijom i generatorom impulsa 'ugrađena' je ispod tjemena. Postupak je trajao cijeli radni dan i obavljen je pod općom anestezijom, što znači da je Sarah cijelo vrijeme bila bez svijesti. Kad se probudila, osjećala se euforično, znatno energičnije.

"Prije operacije svakodnevni život bio mi je mučan, ograničen. Svaki dan sam se osjećala izmučeno. Jedva sam se kretala i obavljala najosnovnije radnje. Kad je implantat prvi put uključen, moj se pogled na svijet promijenio. Život je ponovno postao ugodan. U roku od nekoliko tjedana suicidalne misli su u potpunosti nestale", ispričala je Sarah za BBC godinu dana nakon operacije.

mozak, implantat u mozgu, implantat, depresija

Ova tehnika uključuje korištenje elektroda koje se implantiraju u mozak te povezuju s baterijom koja odašilje male količine elektriciteta namijenjene stimuliranju pojedinih dijelova mozga. Esperimentalna studija opisana je u časopisu Nature Medicine, a znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu (UCSF) najavili su i daljnja ispitivanja.

"Učinkovitost ove terapije pokazala je da ne samo da smo identificirali ispravan moždani krug i biomarker, već smo ih uspjeli replicirati u potpuno drugačijoj, kasnijoj fazi ispitivanja pomoću implantiranog uređaja. Ovaj uspjeh sam po sebi nevjerojatan je napredak u našem znanju o moždanoj funkciji koja je u osnovi mentalnih bolesti", rekla je psihijatrica UCSF -a Katherine Scangos.

Napisala: Karmen Miletić, Izvor: bbc.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci