I razočaranje ima svoje dobre strane

Sve u životu ima svoje dobre i loše strane, pa tako i razočaranje. Između ostalog, znači da ste strastveni!

Sve u životu ima svoje dobre i loše strane, pa tako i razočaranje. To je onaj osjećaj tuge kad se naša očekivanja ne ispune. On može nestati nakon nekog vremena ili ostati u nama još dugo, ovisno o tome koliko jako i dugo smo nešto željeli i očekivali. Ipak, za razliku od uvriježenog mišljenja, razočaranje ima i nekoliko pozitivnih stvari:

Razočaranje znači da ste strastveni

U životu, sve ima svoje posljedice. Zašto ne biste razmišljali o razočarenju kao o ishodu, odnosno posljedici, kojeg je prouzrokovala vaša ljubav prema nekom ili nečem. Na primjer: razočarani ste u prijatelja jer vam je stalo do vašeg prijateljstva. Možda ste razočarani izlaskom s djevojkom jer strastveno želite ostvariti ljubavnu vezu. Ili ste, možda,razočarani zbog poslovnog neuspjeha jer vam je jako stalo do vašeg uspjeha na poslu.

Baš kao što je rekao Martin Luther King mlađi: "Ne može postojati duboko razočaranje ako nema duboke ljubavi”. Duboka ljubav je ono što nas vuče ka postizanju naših ciljeva."

Razočaranje je bolje emocionalno stanje od apatije. Kada je netko apatičan, nije mu stalo ni do čega. Kao da je robot. Ali, kad osvijesti svoje emocije i doživi ih, bilo da su dobre ili loše, to je dobro. To znači da je u kontaktu sa svojim unutarnjim ja.

Razočaranje puža priliku za rast

Svaki put kad smo razočarani, to znači da postoji neka "greška" u našoj viziji stvarnosti. Pogledajmo prvo zbog čega smo razočarani. Zato što smo nešto očekivali i to se nije ostvarilo. Možda nismo pobijedili na natjecanju za koje smo naporno trenirali. Ili smo ulagali u prijateljstvo, a prijatelj nam nije uzvratio istom mjerom. Ili smo se trudili na poslu a šef to ne cijeni.

Dakle, razočaranje proizlazi iz nesklada između stvarnosti i naših očekivanja. Stvarnost je bila ista cijelo vrijeme, nije se promijenila u trenutku kada smo otkrili istinu. Nije se svijet urotio protiv nas. Razlog zbog kojeg smo razočarani jest to što smo otkrili istinu – a istina nije ono što smo mislili da jest.

Mislite stoga o razočaranju kao o alatu za rješavanje problema koji vam pomaže da razumijete raskorake u vašem viđenju stvarnosti. Upotrijebite razočarenje da biste bolje shvatili svijet i ispravili svoje pretpostavke, te postali pametniji i mudriji. Također, možete korigirati svoja djela da biste lakše postigli svoje ciljeve.

Razočaranje vas čini snažnijima

Iako zvuči kao klišej, razočaranje nas doista jača. Kad doživimo neugodne emocije, očvrsnemo. Naučimo se nositi sa svojim osjećajima. Postajemo otporniji na životne nedaće.

Izvor:www.personalexcellence.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci