Emocionalna intimnost - faktor bez kojeg nema dobre veze

Intimnošću često smatramo isključivo tjelesnu bliskost: grljenje, maženje, ljubljenje i vođenje ljubavi. No ako ne postoji emocionalna bliskost, poput suosjećanja i osjećaja sigurnosti u vezi, tjelesna intimnost ima rok trajanja...

“Brinite se za svoje tijelo s postojanom predanošću. Duša mora gledati samo kroz ove oči, a ako su mutne, cijeli svijet je zamagljen“, Johann Wolfgang Von Goethe

Strah od ranjivosti

Nekim je ljudima tjelesna intimnost jednostavnija od emocionalne, drugima je obrnuto. Ljudi često izbjegavaju emocionalnu intimnost i fokusiraju se na tjelesnu, prikrivajući svoju ranjivost seksualnošću. No kako bismo zaista bili otvoreni prema partneru, moramo se osjećati sigurno i biti u stanju dijeliti emocionalnu intimu, svoje strahove, pogreške i boli te pružati jedno drugome podršku i razumijevanje.

Da bismo bili emocionalno intimni s partnerom, moramo biti intimni sa sobom, osvijestiti svoju ranjivost bez osuđivanja i razviti zdravu ljubav prema sebi. Ako ne možemo prihvatiti vlastitu ranjivost, ne možemo primiti ni tuđu i time blokiramo emocionalnu intimnost. Bez obzira na to koliko vam je seksualni život uzbudljiv i koliko ste zadovoljni tjelesnom bliskošću, bez emocionalne bliskosti i osjećaja da možete slobodno izraziti svoje osjećaje, veza ne može biti trajna.

Intimnost - temelj kvalitetnog odnosa

Osjećaji skriveni ispod oklopa

Sigurnost i zdrave granice potrebni su nam za uspostavljanje intimnosti na svim područjima. Ova "sigurnost" je više od osjećaja da nam se ništa neće dogoditi, a granice ne znače odbijanje ili izbjegavanje. Riječ je o brizi za sebe. Naše nam tijelo neprestano šalje znakove što je sigurno, a što nije.

Što smo povezaniji sa svojim tijelom, to ćemo bolje primati poruke koje nam šalje i lakše se povezati sa svojom ranjivošću. Ti su tjelesni podražaji mnogo dublji od seksualnih osjećaja, a najčešće su skriveni ispod teškog oklopa. Lako ih je racionalizirati i osuđivati same sebe, ali moramo prestati slušati um i početi slušati tijelo.

par ljubavPrije partnera, moramo pronaći sebe

Emocionalna intimnost ide pod ruku s povjerenjem - osjećajem da možemo biti potpuno svoji sa svim svojim ranjivostima te da ćemo od partnera uvijek dobiti suosjećanje. Ali prije nego što možemo drugu osobu prihvatiti, ili se čak izraziti na takav način, moramo biti u stanju biti samilosni prema sebi i voljeti sebe, tamu i svjetlost, bez umanjivanja ili veličanja sebe.

Ljubav prema sebi - prvi zakon ljubavi

U suprotnom ćemo stalno tragati za imaginarnim partnerom koji se nikada neće pojaviti jer zapravo prvo moramo pronaći sebe. Ponekad u partneru nesvjesno tražimo "spasitelja", ali to je tek projekcija onoga što odbijamo dati samima sebi: zdravu ljubav prema sebi, ranjivost i unutarnju sigurnost. Prije no što razvijemo duboko povjerenje prema partneru, moramo samima sebi vjerovati i slušati što nam tijelo govori.

Tijelo govori u kakvom smo psihičkom stanju

Racionalni um često zanemaruje suptilne poruke tijela

U današnjem tehnološkom svijetu sve se više udaljavamo od tijela. Svakodnevno gledamo u ekrane, zalijepljeni smo za mobitele. Djeca vrijeme provode igrajući kompjuterske igrice i više se ne igraju na otvorenom. Otupili smo svoje osjećaje i nismo svjesni kako se takav život odražava na naša tijela i cjelokupno zdravlje.

Djeci treba igra, a ne sport!

Mnogi od nas toliko su se udaljili od sebe da ne mogu ni osjetiti poruke tijela koje bi im mogle pomoći donositi mudrije odluke. Naš racionalni um često zanemaruje suptilne poruke tijela, osjećaj u želucu i energetske signale tijela. Možda osjetimo određenu napetost kada nam netko ili nešto ne djeluje ispravno, ali to najčešće ignoriramo, slušajući samo ono što nam govori um. Škola nas ne uči kako osvijestiti tijelo i slušati intuiciju. Nagrađujemo intelektualnu inteligenciju, ali zaboravljamo na emocionalnu inteligenciju, kao i na inteligenciju tijela.

Postoje mnogi načini da se povežemo sa svojim tijelom kako bismo podigli samosvijest i osjetljivost na energetske znakove okoliša te otpustili energetske blokade, stres i traume koji su se nakupili u našem tijelu. Zdravo tijelo i um temelj su za dobro zdravlje i odnose: tjelesne, emocionalne i mentalne.

Izvor: wakeup-world.com

Pročitajte i:

Lowenova tjelesna psihoterapija

Ruediger Dahlke: Svaka je bolest poruka naše duše

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci