Detoks emocija: Unutarnju negativnost zamijenite zadovoljstvom

Psihologinja Melita Reiner preporučuje korake za emocionalno pročišćavanje...

Osjetimo emocije. Dopustimo sebi da osjetimo emocije u njihovoj punini, bez obzira na to smatramo li ih mi ili netko drugi opravdanima.

Budimo iskreni prema sebi i drugima u odnosu na ono što osjećamo. Nemojmo se sramiti svojih osjećaja i sebe zbog njih kritizirati.

Izrazimo osjećaje na prikladan način. „Prikladan“ se ovdje odnosi na to da možemo izraziti ono što osjećamo, a da ne napadamo druge i ne strahujemo kako bi oni to mogli doživjeti. Dopustimo sebi da plačemo, ljutimo se, da nas preplavi strah. Osjećaje se također može vrlo učinkovito izražavati korištenjem kreativnih medija – pisanjem, pjevanjem, crtanjem, plesanjem…

Dopustimo sebi samosažaljenje. Ne samo­sa­­ža­ljenje u smislu definiranja sebe kao žrtve okolnosti, nego kao izraz suosjećanja, nježnog zagrljaja upućenog vlastitom biću koje trenutačno pati.

Ophodimo se sa samom sobom kao s najboljom prijateljicom. Uvažavajmo svoje osjećaje bez njihova prosuđivanja i odvojimo vrijeme da se utješimo, nahranimo, iscijelimo. Ako nam se želudac zgrči pri pomisli na sastanak koji slijedi, katkad si dopustimo da se ispričamo i odvedemo sebe na kavu, šetnju ili u kino.

Zaljubimo se u realnost vlastitog života. Na tu će rečenicu nekima automatski poskočiti obrva, uz riječi poput: „Da se zaljubim u to da sam predebela, da imam nesposobnog muža, da se svaki dan gužvam u tramvaju dok se drugi voze u udobnim automobilima?!“ Da, u sve to!

Zaljubljene oči vide drukčije. Istini za volju, možda malo uljepšano, no istovremeno silno iscjeljujuće. Zaljubljene će oči prethodne rečenice pretvoriti u: „Udebljala sam se jer jedem čokoladu da bih olakšala stres, odsad sebi kao glavni zadatak stavljam da svaki put kad posegnem za čokoladom pitam samu sebe što mi tog trenutka UISTINU treba i kako to mogu ostvariti“, „Moj suprug nije uspio doći na viši položaj u poduzeću zato što je previše pošten, nikad se ne bi okoristio nauštrb druge osobe i upravo ga zato volim“, „Automobili zagađuju okolinu, prihvaćam svoj dio odgovornosti za okoliš i buduće naraštaje, a u tramvaju mogu i bolje doživjeti duh grada u kojem živim i kojeg sam i ja dio“.

Melita Reiner, psihologinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci