Bob Marley: Samo jednom u životu pronađeš ljude...

Robert Nesta Marley, poznatiji kao Bob Marley, bio je jedini jamajčanski reggae glazbenik koji je postigao status svjetske superzvijezde. Svojom je glazbom nastojao proširiti poruku ljubavi i mira, u rodnoj je zemlji postao prorok, a njegov je utjecaj sezao čak i do politike. Učinio je mnogo za oživljavanje političke svijesti mladih ljudi, a u nasljeđe je ostavio pjesme koje i danas nadahnjuju ljude širom svijeta. Ovaj dirljiv tekst, Bob je navodno zapisao u svoj dnevnik, a naknadno je uvršten u biografsku knjigu o njegovom životu. Iako se još uvijek vode polemike je li Marley zaista autor ovog teksta, svakako vrijedi pročitati ovu divnu misao o ljubavi i prijateljstvu…

Duboko vjerujem da samo jednom u svom životu pronađeš ljude koji su u stanju cijeli tvoj svijet okrenuti naopako. 

Reći ćeš im stvari koje nikad nisi podijelio ni s jednom dušom, a oni će upiti sve što kažeš i zapravo poželjeti čuti još.

Dijelit ćete nade u budućnost, snove koji se nikad neće ostvariti, ciljeve koji se nikad nisu ostvarili i brojna razočaranja kojima će vas život počastiti. Ne možeš izdržati da im ne kažeš kad ti se nešto divno dogodi, jer znaš da će s tobom podijeliti tvoje uzbuđenje. 

Ne srame se plakati s tobom kada si povrijeđen ili se smijati s tobom kada od sebe radiš budalu. Nikada ne vrijeđaju tvoje osjećaje, niti se zbog njih osjećaš manje vrijednim, već te podižu i ukazuju ti na stvari o tebi koje te čine posebnim, pa čak i lijepim.

Kada su oni u blizini, nikad nema pritiska, ljubomore ili natjecanja, već samo tiha smirenost. Možeš biti ono što jesi i ne brinuti što će oni misliti o tebi jer te vole zbog onoga što jesi. 

Stvari koje većini ljudi izgledaju beznačajno, kao što su poruka, pjesma ili šetnja, postaju neprocjenjivo bogatstvo koje se čuva na sigurnom, u srcima, do kraja vijeka. 

Vraćaju ti se sjećanja na djetinjstvo, koja su tako jasna da ti se čini kao da ste ponovo mladi. Boje izgledaju svjetlije i sjajnije. Iako nije bio česta pojava, ili ga uopće nije bilo, smijeh postaje dio svakodnevnog života. 

Jedan ili dva telefonska poziva tijekom dana, pomažu ti pregurati radni dan i uvijek ti vrate osmijeh na lice. U njihovoj prisutnosti ne osjećaš potrebu za neprekidnom pričom, već si zadovoljan samom njihovom blizinom. Stvari koje te nikad prije nisu zanimale, postaju fascinantne jer znaš koliko su važne osobi koja ti je posebna.

Razmišljaš o toj osobi u svakoj prilici i u svemu što radiš. Sjetiš ih se zbog sitnica kao što su čisto plavo nebo, nježan vjetar, pa čak i olujni oblak na obzoru.

Otvaraš svoje srce, iako znaš da jednoga dana može biti slomljeno i u otvaranju srca doživljavaš ljubav za koju nikad nisi mislio da je moguća... Pronalaziš snagu u spoznaji da imaš pravog prijatelja i vjerojatno srodnu dušu.

Shvaćaš da je ranjivost jedini način da svom srcu omogućiš zadovoljstvo koje je toliko stvarno da te plaši. Pronalaziš snagu u spoznaji da imaš pravog prijatelja i vjerojatno srodnu dušu koja će ti ostati vjerna do kraja.

Život ti izgleda potpuno drugačiji, uzbudljiviji i vredniji življenja. Tvoja jedina nada i sigurnost leže u spoznaji da su oni dio tvog života.

Izvor: goodreads.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci