Aromaterapija: Buđenje senzualnosti mirisom

Mirisi eteričnih ulja mogu probuditi senzualnost jer mirisne mješavine potiču strast, želju, emocije, romantiku i bliskost, dajući ljubavnom životu novu, bogatiju dimenziju...

Ključ dobrog seksualnog iskustva

Senzualnost je ključna u izražavanju seksualnosti i svakako doprinosi većem i kompleksnijem seksualnom užitku. S druge strane, dok senzualnost predstavlja ključ dobrog seksualnog iskustva, vođenje ljubavi nije jedini prostor za izražavanje senzualnosti. Senzualnost je širi pojam.

Svijest o njoj otvara nam prostor za istraživanje i doživljavanje svim našim osjetilima. Sasvim je lako zaboraviti uočiti i uživati u malim stvarima koje nam se svakodnevno događaju pa često primijetimo kako život samo prolazi pokraj nas, a da ga nismo istinski ni iskusili. Tada se osjećamo kao pasivni promatrači. No, uz malo truda, svako iskustvo u životu možemo učiniti senzualnim.

Čarolija mirisa

Mirisi eteričnih ulja mogu probuditi senzualnost jer mirisne mješavine potiču strast, želju, emocije, romantiku i bliskost, dajući ljubavnom životu novu, bogatiju dimenziju.

Ljubavni odnos razvija se u tri faze: požuda (strast), zavođenje (zaljubljivanje) i spajanje (veza, bliskost). U svakoj od njih određena eterična ulja i njihovi mirisi mogu uljepšati i oplemeniti nas same, partnera i naš odnos.

U fazi požude i strasti, kad osjećamo neodoljivu potrebu da se stopimo s nekim, eterična ulja koja nam pomažu balansirati i kontrolirati tu energiju su bergamot, geranij, vetiver, pačuli i mažuran.

U fazi zavođenja i zaljubljivanja skloni smo sanjarenju, idealiziranju i osjećamo leptiriće u trbuhu pa će nam u definiranju tih osjećaja pomoći ulja koja potiču usmjerenost i stvaranje kontakta, kao što su ylang-ylang, neroli, jasmin, crni papar i đumbir.

U fazi spajanja, stvaranja odnosa, bliskosti i intimnosti, kad smo svjesni da s nekom osobom možemo i želimo dulje vrijeme dijeliti sebe i svoj život, pomoći će nam eterična ulja bergamota, geranija, ruže, slatke naranče, mandarine i vetivera.

JASMIN Kralj senzualnosti, potiče kreativnost i senzualnost, ujedinjuje suprotnosti, muško i žensko, yin i yang. Snažan je afrodizijak, a smatra se i da briše granice između fizičke i božanske ljubavi povezujući ih.

YLANG–YLANG Miris koji budi osjetila i mami na užitke ima karakter zavodljivosti koja nas podsjeća na to koliko su erotičnost i senzualnost važne u svakodnevnom životu, a posebno u izražavanju ljubavi.

Mirisne mješavine koje bude strasti

Esencije požude

Baš kao i biljke i životinje, i ljudi izlučuju lagane mirisne hormonske kemikalije koje se nazivaju feromoni. Dok se hormoni nazivaju unutarnjim glas­nicima jer se izlučuju u krvotok kako bi utjecali na aktivnost ciljanih stanica, hormonima bliski feromoni vanjski su glasnici jer se šire kroz kožu kako bi izazvali reakciju u drugoj osobi. Ipak, nisu svi feromoni erogeni. Neki doprinose našem karakterističnom tjelesnome mirisu.

Ne postoje dva čovjeka koja isto mirišu, svatko od nas ima svoj mirisni pečat. Količina feromona koje proizvodimo može varirati od osobe do osobe. To može biti razlog zašto muškarac ili žena prosječnog izgleda ponekad mogu posjedovati nevjerojatnu seksualnu auru.

Emotivne potrebe

Zavodljivost se postiže objedinjavanjem četiriju vrsta djelovanja koje ima miris:
1. Erogeno djelovanje – mirisi koji sadrže tvari koje donekle podsjećaju na miris urina ili znoja. Dobri primjeri su jasmin, kadulja, neroli, apsolut ruže, bugarska ruža Otto i sandalovina.
2. Opojno djelovanje – mirisi koji imaju slatkastu, ugodnu notu. To su cedar, kadulja, rimska kamilica, karanfil, mimoza, muškatni oraščić, neroli, pačuli, apsolut ruže, bugarska ruža Otto, sandalovina, tamjan, vanilija, vetiver, ylang-ylang.
3. Antierogeno djelovanje – mirisi koji osvježavaju, vedrih i svježih nota. Dobri primjeri su: bergamot, bor, grejp, lavanda, limeta, mandarina, naranča, paprena metvica, list gorke naranče, geranij.
4. Stimulirajuće djelovanje – mirisi koji svojom notama aktiviraju i zagrijavaju. Dobri primjeri su anđelika, borovnica, bosiljak, crni papar, đumbir, elemi, karanfil, kardamom, koromač, korijandar, ružmarin.

Mješavina dvaju ili triju mirisa često je dovoljna za stvaranje senzualnih masažnih mješavina, parfema i mirisa za prostor. Primjer takve mješavine je apsolut ruže (erogenog i opojnog djelovanja), bergamot (antierogeno djelovanje) i korijandar (stimulirajuće djelovanje). Ako želimo dugotrajniji zagrljaj mirisa, dodajemo  malo sandalovine ili pačulija.

Iako se senzualni parfem nosi kao sredstvo za privlačenje, također treba istaknuti i raspoloženje osobe koja ga nosi. Također, mirisna ulja mogu djelovati svojom čarolijom jedino ako su oba partnera otvorena i prijemčiva na čarobno djelovanje mješavine. Tradicionalna ženstvena mješavina obično naglašava cvjetnu i začinsku notu, jer se ti mirisi dobro harmoniziraju s mirisom ženskog tijela.

Muška mješavina naginje drvenastim, zemljanim mirisima ili jakim začinima jer takvi mirisi naglašavaju prirodni miris muškarca. Važno je napomenuti da ženske i muške mirisne mješavine moraju biti pojačane mirisom citrusa. Ipak, ako ste žena koja voli profinjene, rezonantne mješavine smole i drveta ili ako ste muškarac koji voli preparate u kojima dominira ruža, slobodno ih iskušajte jer arome koje najviše volimo odražavaju naš tjelesni miris i naše emotivne potrebe.

Lejla Ljubenković

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci