9 puteva za izlazak iz tuge

Jedna od osvnovnih ljudskih emocija, tuga, često je povezana s emocionalnom boli, osjećajem gubitka, bespomoćnosti, očaja i žaljenja. Osobe koje su često tužne postaju povučene i letargične, plaču i povlače se iz društvenih interakcija. Ljudi se nose s tugom na različite načine. Kako bi je se riješili, važno je biti proaktivan i preuzeti odgovornost za svoju sreću

Kontroliranje emocija

Tuga je baš kao svaki drugi osjećaj kao što su sreća i ljutnja, i treba je iskusiti. Borba s ovom emocijom i njeno neprestano potiskivanje može dovesti do zdravstvenih problema kao što je rak i kardiovaskularne bolesti. Dugotrajno "valjanje" u tuzi može osobu pretvoriti u žrtvu koja odustaje od vladanja svojom srećom.

Kontroliranje emocija sprječava pretvaranje negativnih osjećaja u depresiju ili suicidalne tendencije. Da bismo se riješili tuge i drugih negativnih emocija, prvo ju je potrebno prepoznati i priznati, da bi se odabrao najbolji način za njenu neutralizaciju. Možete isplanirati "vrijeme za tugu" ili trenutke boravka u samoći, slušati glazbu, plakati ili si jednostavno dopustiti da osjećate tugu i prirodno je otpustite.

Dobre strane straha, tuge i ljutnje

Fokusiranje na pozitivne stvari

Usmjeravanje pažnje na negativne misli može dovesti do osjećaja tuge, bespomoćnosti i depresije. Fokusirajući se na sretne misli, stavljamo se u poziciju preuzimanja odgovornosti za vlastite osjećaje i poduzimanja onoga što je potrebno da riješimo uzrok tuge. Sastavljanje popisa stvari na kojima ste zahvalni može puno pomoći. Postavljanje realnih ciljeva i rješavanje problema korak po korak pomaže u postizanju osjećaja ispunjenja. I najmanji uspješno obavljeni zadatak, kao što je namještanje kreveta svakog jutra, može biti postignuće koje duhu vraća pozitivnu vibraciju.

Podrška

Prijatelji i članovi obitelji su naše rame za plakanje, oni nas razumiju, poštuju i vole. Provođenje vremena s njima, gledanje dobrog filma, odlazak na večeru i druženje, vraća nam smijeh na lice i radost u srce. Razgovor o onome što nas muči, može donijeti emocionalno olakšanje uslijed kojeg tuga nestaje. Naši najbliskiji mogu nam dati i dobar savjet kako da riješimo problem. Zagrljaj prijatelja ili člana obitelji može stvoriti osjećaj povjerenja i sigurnosti te pokrenuti val hormona sreće koji znatno popravljaju raspoloženje.

Slušanje glazbe

Ovisno o slušateljevoj osobnosti, slušanje tužne glazbe može izazvati osjećaj prave melankolije. Kreiranje liste pjesama živahnih ritmova s motivacijskim, pozitivnim porukama dokazano poboljšava raspoloženje. Naime, postoji veza između moždanog korteksa zaduženog za percepciju i analizu zvukova te limbičkog sustava amigdala i nucleus accumbensa, predoptičkog dijela hipotalamusa koji reagira na različite vrste glazbe. Stvaranje glazbe kroz pjevanje, recitiranje ili sviranje muzičkog instrumenta također pomaže pri uklanjanju tuge jer uzrokuje limbičku deaktivaciju i omogućuje oslobađanje negativnih osjećaja.

Izbor hrane

Hrana može pomoći da se riješimo tuge ili je pojačati. Konzumiranje hrane s visokom razinom glukoze ili kofeina kao što su bezalkoholna pića i energetski napici mogu izazvati iznenadni nemir i brzo podizanje razine energije. A nakon što ti privremeni učinci nestanu, zamjanjuje ih osjećaj umora, legargije i razdraženost. Alkohol se klasificira kao depresiv koji može izazvati osjećaje melankolije.

Tamna čokolada ima nekoliko kemijskih sastojaka koji stvaraju pozitivan učinak na zdravlje i raspoloženje. Sadrži feniletilamin, tvar koju mozak luči kada smo zaljubljeni i preduvjet je stvaranja hormona sreće, endorfina. Puretina, sir i orašasti plodovi su hrana s visokom razinom aminokiseline triptofana koji djeluje kao prethodnica neurotransmiteru serotoninu koji podiže raspoloženje.

Sunčeva svjetlost

Boravak u tamnim prostorijama može zbuniti unutarnji sat tijela oslobažanjem melatonina koji uzrokuje pospanost i dremljivost. Prirodno jutarnje svjetlo pomaže tijelu u proizvodnji vitamina D koji pomaže kod tuge i promjena raspoloženja. Boravak na suncu, šetnja ili sjedenje na klupi u parku, bar 15 do 20 minuta dnevno može potaknuti cirkadijski sustav (dnevni biološki ritam) na proizvodnju hormona koji utječu na raspoloženje.

Šetnja

Šetanje ili bilo koji oblik cardio vježbanja pomaže nam da se oslobodimo tuge jer energične tjelesne aktivnosti stimuliraju proizvodnju epinefrina i endorfina, hormona koji poboljšavaju raspoloženje i djeluju kao prirodan antidepresiv tijela. Posebno je blagotvorna šetnja između 6 i 8 sati ujutro kada tijelo upija jutarnju svjetlost.

Tjelesna aktivnost preusmjerava pažnju s razmišljanja o problemu, dok se osoba mentalno priprema za njegovo rješavanje. Redovito vježbanje 30 minuta dnevno, tri puta tjedno može biti dio realističnih ciljeva koji daju osjećaj ispunjenja kada ih ispunimo.

Hobi

Hobiji odvraćaju pažnju od stvarnosti i daju nam vremena da se pripremimo za suočavanje s uzrokom tuge. Čitanjem knjige privremeno se udaljavamo od stvarnosti a knjige o samopomoći mogu nam dati ideju kako riješiti problem. Pisanje dnevnika također pomaže. Možete pisati o trenutnoj situaciji i dopustiti mislima da vas vode i možda dovedu do rješenja. Slikanje, crtanje, pjevanje i plesanje odlični su načini za oslobađanje negativnih emocija i poboljšanje raspoloženja.

Dobra djela

Volontiranje u lokalnoj zajednici pomaže da cijenimo stvari koje inače uzimamo zdravo za gotovo. Uključivanje u nesebična djela uklanja tugu, daje osjećaj sreće i lakoće zbog osjećaja zahvalnosti i osmijeha onih kojima je pomoć najpotrebnija.

Osjećanje tuge je potpuno opravdano, ali "valjanje" u toj emociji može imati nezdrave učinke. Ako tugu prate fizički simptomi kao što su bolovi, glavobolja, probavne teškoće, poremećaj spavanja ili trajan osjećaj tuge i praznine, tada je dobro potražiti liječničku pomoć

Izvor: www.goodrelaxation.com

Snježana Krčmar

Preporučujemo

Ostali članci