7 stvari koje će vas promijeniti

Koliko ste se puta poželjeli osjećati sretnije i zadovoljnije? Primijenite li ovih sedam savjeta, usmjerit ćete svoj životni tok prema pozitivnim strujama...

Svaki put kada pomislite da biste željeli biti sretniji u obiteljskim, prijateljskim, ljubavnim vezama ili na poslu, znajte da svojim angažmanom te želje možete i ostvariti.

1. Koncentrirajte se na svoje vrline.

Mnogo češće pomislimo: "Što nije u redu sa mnom i kako to mogu popraviti?" umjesto: "Koje su moje prednosti i kako ih mogu iskoristiti?" Brojne studije dokazale su da maksimum (u bilo kojem životnom polju) ostvarujemo kada upotrebljavamo svoje kvalitete. Kada svoje potencijale i prednosti primjenjujemo na različite načine i u različite svrhe, osjećamo se sretnije, utjecajnije, aktivnije i produktivnije.

2. Budite zahvalni.

Umjesto da žalite za onim što nemate, učinite nešto pozitivno za sebe - budite zahvalni na onome što imate. Pomislite na obitelj, prijatelje, kolege i budite zahvalni što postoje. Osjećaj zahvalnosti potiče pozitivne promjene. Riječ "hvala" podsjeća nas na to koliko smo sretni i bogati.

3. Budite ljubazni i velikodušni.

U danu koji je pretrpan obavezama često zaboravljamo biti ljubazni. Velikodušnost i sam čin davanja pozitivno se odražavaju na odnos prema sebi i potiču osjećaj sreće. Pomozite nekome ili učinite nešto za svoj grad. Nasmijte se trgovcu, uputite kompliment prijateljici, pridržite starijoj osobi vrata...

4. Naučite opraštati i sebi i drugima.

Iako se svatko od nas našao u situaciji da je ljut, povrijeđen ili razočaran tuđim postupkom, trebali bismo učiti praštati. Poanta praštanja nije u drugom, već u nedopuštanju da bol duboko uvučemo u sebe. Oprostite i zaboravite da biste napravili mjesta za potpun osjećaj sreće.

5. Razmišljajte pozitivno.

Mnogo puta ste od nekoga ili nečega očekivali najgore. I često je to lakši put. Međutim, veoma je bitno da misli usmjerite u pozitivnom pravcu. "Pozitivno razmišljajte i dobro će se javiti" ili "U svemu lošem postoji nešto dobro." Jako je bitno da budemo optimisti jer optimizam djeluje kao magnet za sreću.

6. Postavljajte sebi realne ciljeve.

Brojne obaveze koje bismo trebali ispuniti u određenom roku često nas pritišću da si postavljamo nerealne ciljeve. Potrudite se realno sagledati obaveze i vrijeme koje imate na raspolaganju te postavite ciljeve koje ćete uspješno realizirati. To će vas učiniti zadovoljnima i sretnima, ali će vas i motivirati i ohrabriti da budete uspješniji.

7. Budite druželjubivi.

Sjetite se najsretnijih trenutaka u svom životu. Koji su to trenuci? S kim ste ih doživjeli, a s kim podijelili? Pozovite roditelje, izađite na večeru s prijateljima, na ručak s kolegama... Sreća nije sreća ako se ne dijeli s drugima!

Jelena Davidović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci