5 životnih pitanja koja treba postaviti sebi svakog dana

Kada nemate vremena posvetiti se sitnicama koje bi vam uljepšale dan, uskraćujete si priliku da budete sretniji, odmorniji i svjesniji svjeta oko sebe i u sebi...

Koliko puta vam se dogodilo da skoknete u kuhinju s namjerom da nešto uzmete ili napravite, da bi se tamo zatekli pitajući se “Što sam ono htjela?!”. Alzheimer? Ne. Još ste mladi. Ali da smo izgubljeni, to moramo da priznamo. Međutim, za to nismo u potpunosti krivi samo mi već i tempo života koji nas troši svakodnevno.

Vozimo automobil, ali s mislima tko zna gdje smo. Kupujemo namirnice u trgovini, dok mentalno prolazimo kroz sutrašnji raspored. Koliko nam je memorije ostalo u mozgu? I kada je potrošimo, kako je mislimo nadoknaditi? Novom memorijskom karticom? Teško.

Ali, ne brinite se, imamo rješenje za vas ili barem prijedlog kako umanjiti stres i preorganizirati svoj život. Probajte ovaj trik. Postavite sebi sljedećih 5 pitanja i primijetit ćete odmah promjenu u načinu na koji razmišljate, u svakodnevnom funkcioniranju i generalno promjenu svijesti o sebi, drugima i događajima.

Ova pitanja koja smo za vas selektirali mogu vam pomoći da se riješite negativne energije, da vam pruže dublji uvid u ono što želite, kao i da vam otkriju na koji način možete poboljšati svoj život. Inspiraciju smo pronašli u mantrama koje su inspirirale i motivirale američkog državnika i filozofa Benjamina Franklina.

1. Što namjeravam danas napraviti?

Kada se probudite, s entuzijazmom dočekajte dan i kreirajte ga. Ovo će vam u startu donijeti mir jer ste prošli kroz sve obaveze i želje vezane za taj određeni dan. Želite li da budete pozitivniji ili da se bolje postavite prema nekom problemu? Želite li da se drugi osjećaju dobro, i da budete osoba koju obitelj i prijatelji žele stalno kraj sebe? Želite biti praktični i dobronamjerni prema ljudima, ili pravedni, strogi i zatvoreni? Ratnik nikada ne dolazi na bojno polje bez svijesti za što se bori, što želi.

Pružite sebi taj trenutak ujutro kada možete sami “popričati” sa sobom. A kada donesete odluku s kojom energijom i strategijom namjeravate “osvojiti” dan, držite se te odluke.

2. Zašto i zbog koga ću to napraviti?

Čak i kada obavljate neke svakodnevne, sitne stvari, budite sigurni da su oni dio veće slike, da sve što radite, radite oslanjajući se na svoju intuiciju, prateći neki svoj smjer. Hodajući čvrsto i samouvjereno k svojim ciljevima. Zašto još uvijek radite u toj firmi? Je li razlog taj što još uvijek uživate i radite posao koji volite ili zato što ste u strahu probati nešto drugo. Zašto vježbate ili zašto ne vježbate?

Kada se zapitate zašto radite nešto, stvari će odmah postati kristalnije, jasnije. Također, to će vam dati priliku da još jednom izanalizirate je li put kojim idete onaj pravi ili vam je potrebno skretanje.

3. Zašto jedem ovu hranu?

Krajnje je bitno kako vaš um funkcionira za stolom. Negativna energija može dosta „pojesti“, niste ni svjesni koliko. Kada ručate, ručajte svjesno. Polako, dopuštajući umu da “probavi” svaki zalogaj. Ne samo da ćete više uživati u hrani, nego ćete znati mjeru i nećete se prejedati jer su vam misli u centrifugi i pod stresom.

Vodite računa o zdravlju i vašem tijelu, a ne samo o zadovoljenju osjetila ukusa. Neka hrana bude gorivo koje će vam dati energiju, ali vam pomoći i da se osjećate sretno, čisto i svježe!


4. Što dijelim s ljudima?

Bilo da govorimo o nekoj situaciji koju ste doživjeli s prijateljima, ili razgovoru s partnerom, zapitajte se što je to ono što dijelite s ljudima koje volite. To znači koje ideje i snove dijelite kada ste s njima u društvu, u koje priče ih uključujete i kakav stav zauzimate kada dijelite svoja razmišljanja. Jeste li osoba koju biste vi sami voljeli upoznati, zavoljeti. Ili ih uzimate zdravo za gotovo, tek kao nebitne pijune kojima možete istresti svoje probleme. To se osjeti, pa zato nemojte očekivati da povratna informacija bude drugačija.

Ono što dajete, to vam se vraća. Zato, budite sretni, nasmijani, brižni, osoba kojoj je stalo do prijatelja, odnosa. Otvorite se i oni će se otvoriti. Pričajte s njima o najluđim snovima. To će vam pomoći da se približite svojim snovima, ciljevima jer će drugi biti ohrabreni da vas inspiriraju, poguraju, pomognu vam.


5. Na što sam ponosna?

Što ste danas napravili na što ste ponosni? Što ste ostvarili, pružili ili odlučili napraviti zbog čega možete biti ponosni na sebe? U svijetu ima dovoljno negativnog, lošeg. Zato je važno svaki dan napraviti nešto zbog čega ćete biti ponosni. Stvari zbog kojih ćete reći “odličan posao draga!”. Osvrnite se na kraju dana i zapitajte se to. Pokažite zahvalnost dobrim trenucima koji su se dogodili tijekom dana, a oproštaj lošima. I slavite svoje pobjede, koliko god one bile male.


Izvor: elle.rsMaksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci