5 razloga zašto je bolje biti samac nego u lošoj vezi

Strah od samoće tjera ljude na loše izbore kada je riječ o ljubavnim odnosima. Prema istraživanju Sveučilišta u Torontu, strah od samačkog života je značajan razlog pristajanja na loše odnose, i to se jednako odnosi na muškarce i na žene.

"Oni koji se boje da će ostati sami, skloniji su pristajanju na loše veze," kaže Stephanie Spielmann, s Odsjeka za psihologiju Sveučilišta u Torontu. "Ponekad ostaju u vezama u kojima nisu sretni ili pristaju na to da se viđaju s ljudima koji nisu dobri za njih."

Stephanie dodaje, "Sada razumijemo da ljudski strah od samoće igra ključnu ulogu u tim vrstama nezdravih ponašanja u odnosima."

"U našem istraživanju vidjeli smo da muškarci i žene imaju slične strahove od samoće, koji vode ka sličnim ponašanjima, što je proturječno ideji da se jedino žene boje samoće," kaže profesor Geoff MacDonald s Odsjeka za psihologiju Sveučilišta u Torontu. "Usamljenost je bolno iskustvo za oba spola, stoga ne iznenađuje da strah od samoće jednako pogađa muškarce i žene."

Imajte na umu...

No, ako ste osoba koja ne osjeća pritisak da se skrasi i uistinu prihvaćate sve izazove samačkog života, prisjetite se ovih nekoliko stvari prije nego donesete lošu odluku kada je riječ o ljubavi.

1. Vi ste dovoljni

Mediji nam nude mnoštvo nezdravih poruka o ljubavnim odnosima. Na primjer, mnogi kažu da nam je potrebna druga osoba da bi blagdani bili potpuni ili da nas usreći. Te romantične poruke nalaze se i u knjigama, filmovima, reklamama... no ako se uzmu doslovno, mogu biti prilično destruktivne.

Mi smo uvijek cjelovita i nedjeljiva bića, sposobna za ogromnu ljubav prema sebi, prihvaćanje sebe i seksualnosti. Cijenite sebe i znajte da niste sami u svom "soliranju".

2. Samac ste jer ste tako odlučili

Donesete li svjesnu odluku da budete sami, to će promijeniti način na koji gledate život i svoj način življenja, kada je riječ o dijeljenju te informacije s vašim suradnicima, članovima obitelji i prijateljima. To je vaša odluka i budite ponosni na nju.

3. Vi upravljate svojim životom

Umjesto da budete žrtva vlastitog straha od samoće, preuzmite kontrolu. Recite sebi da aktivno "solirate" tijekom blagdana ili na godišnjem odmoru. Ako povremeno izađete s nekim, neka to budu zabavni izlasci koji vam daju dovoljno vremena da upoznate osobu. Nema žurbe ni pritiska, samo zabava i ugodno druženje.

4. Činite što želite

Na kraju krajeva, vaši odnosi su vaša osobna stvar, i tu ne postoji ispravno ni pogrešno, dobro niti loše. Umjesto da budete žrtva kondicioniranosti kulture u kojoj živite ili društvenih normi, dajte si vremena da otkrijete kako se zapravo želite povezati s drugim ljudima.

Kakav biste status odabrali da nema pritiska, ni pretpostavki? Otkrijte što vam najviše odgovara. Nije važan način na koji ste povezani s ljudima, ili niste, već da to činite svjesno i da činite ono što je najbolje za vas.

5. Bolje je biti sam nego u lošoj vezi

Biti u nezdravoj, lošoj vezi samo zbog straha od samoće je vrlo loša ideja. Potrebno je mnogo hrabrosti da biste se odlučili biti samac, ali je u potpunosti vrijedno kada odnos donosi više štete nego radosti.

Izvor: www.yourtango.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci