Zašto ste tako ogorčeni? 4 su moguća razloga, ali donosimo i rješenje

Ako ljutnja djeluje kao brza, reaktivna iskra osjećaja, ogorčenost je poput sporog izgaranja

Ogorčenost traje dulje

"Ogorčenost je obično duljeg trajanja, a bijes koji se pritom osjeća je manjeg intenziteta", kaže za mbg klinička psihologinja Ayanna Abrams. To je posljedica trajne i neriješene frustracije ili nepravde koju ne možete preboljeti ili niste odlučili zaboraviti, objašnjava ona. 

Ako osjećate ogorčenost prema nekome u svom životu, ali niste sigurni odakle osjećaji proizlaze, evo nekoliko mogućih razloga i kako se nositi s njima.

4 razloga zbog kojih biste mogli osjetiti ogorčenost:

1. U jednostranom ste prijateljstvu

Prema licenciranoj bračnoj i obiteljskoj terapeutkinji Tiani Leeds, ogorčenost je "jedan od najsigurnijih znakova da je vaše prijateljstvo jednostrano." Ako neprestano ulažete svoje vrijeme i pažnju a prijatelj, čini se, ne pokazuje interes za vaš život ili ne pruža istu vrstu podrške, mogli biste postati ogorčeni.

Općenito, osjećaj iskorištavanja ili vjerovanja da se netko s vremenom ponašao sebično predstavlja prijelomnu točku za ogorčenje, kaže Abrams.

2. Osjećate se zanemareno kada razgovarate o nečemu što vam je važno

Kad odlučite ispričati nešto što je vama značajno, a osoba s kojom komunicirate samo vas površno sluša ili skrene s teme, to može biti frustrirajuće. Ako se to češće događa pa se osjećate zanemareno ili ignorirano, to može dovesti do ogorčenja, kaže Abrams.

3. Imate posla s neriješenim argumentima ili sukobima koji se nastavljaju nadograđivati jedan na drugi

Iako je "ljutnja trenutna reakcija na nešto što je neugodno ili nepravedno", kaže Abrams, "ogorčenost je manja reakcija." To je nakupljanje više neriješenih sukoba. 

Na primjer: Zamolite partnera da vam pomogne s kućanskim poslovima, a on to pod izgovorom prezauzetosti izbjegava. Povremeno ipak pomaže, ali vam predbacuje da ste dosadni. Kako se ta neravnopravnost kroz godine ne mijenja vjerojatno ćete osjećati frustraciju i beznadnost, rekla je jednom klinička psihologinja Lina Perl. 

4. Vrijeđaju vas

Drvlje i kamenje mogu mi slomiti kosti, ali riječi me nikada neće ozlijediti, možda je dobronamjerna fraza, ali istina je da riječi mogu jače ozlijediti. Ako vas netko opetovano vrijeđa - posebno ako je to nekoga do koga vam je stalo - Abrams kaže da je to plodno tlo za ogorčenje. 

Kako se nositi s ogorčenjem

Iako vaše nezadovoljstvo ima dobar razlog – osjećate se nevidljivo, ignorirano i nedovoljno cijenjeno - to ne mora trajati zauvijek. Postoji nekoliko načina kako se nositi s ogorčenjem ako ono počinje ometati vašu dobrobit i vaše odnose. Evo što Abrams predlaže: 

  1. Iskreno i pažljivo priznajte sve ono što osjećate (prema sebi i prema osobi). Ne možete kontrolirati svoje osjećaje, a poricanje će samo stvoriti više ogorčenja.
  2. Ne pokušavajte se prisiliti da stvari brzo "prebolite" ili "pustite", dopustite da se vaše emocije fluidno podižu i spuštaju.
  3. Razmislite o onome što se dogodilo: Odakle dolaze ti osjećaji? Tko vam je nanio nepravdu i kako ste odgovorili? Vjerojatno ćete primijetiti obrazac u tome kako se osjećate prema drugima.
  4. Zauzmite se za sebe u odnosima s drugim osobama, odredite što očekujete i što vam smeta kako se ne bi ponovili neki od ovih problema. To će vam također pomoći da razvijete zdravije načine suočavanja ako se problemi nastave.
  5. Pokušajte otići na terapiju - ovo vam može pomoći da razgovarate o nezadovoljstvu i naučiti vas kako postaviti zdrave granice.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci