3 postulata kvalitetnog odnosa

Pitate li se kako neki ljudi s lakoćom održavaju partnerske odnose, dok drugi nisu te sreće, ne ostvaruju zadovoljavajuće odnose ili razočarano idu iz veze u vezu? Američka psihologinja Sherrie Campbell navodi koje je tri ključne stvari nužno ispuniti da bismo uživali u kvalitetnom ljubavnom odnosu:

Učite iz prošlosti
Ako prošlost ne možemo prihvatiti, ako se još nismo iscijelili zbog proteklih događaja ili ne možemo oprostiti sebi i drugima, prošlost može negativno utjecati na sadašnjost, na naše trenutačne odnose. Protekla iskustva trebali bismo iskoristiti za osobni rast i razvoj tako da osvijestimo negativne ili neproduktivne obrasce ponašanja.

Upoznajte sebe
Da bismo bili dobri u odnosima, moramo imati emocionalnu dubinu koju možemo razviti samo vlastitim duhovnim traganjem i pokazivanjem svojih nesavršenosti bez srama. Kada prihvatimo da nitko nije savršen i da svi imamo mana, tražit ćemo manje savršenosti i od sebe i od drugih.

Budite odgovorni
Osoba koja je zadovoljna sama sobom najbolji je tip osobe s kojom možete biti u odnosu. S druge strane, teže je biti u vezi s onima koji se oslanjaju na druge i prebacuju odgovornost za svoju sreću i uspjeh na druge osobe. Formula je jednostavna: brinimo se o sebi i očekujemo da se drugi jednako tako brinu za sebe.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci