10 ponašanja koja ugrožavaju odnose

Jeste li se zapitali zbog čega u potpunosti ne možete uživati u ljubavnom odnosu koji imate? Ili zašto ne možete ostvariti odnos kakav želite? Vjerujemo da ćete mnoge odgovore pronaći u ovoj temi

Glavni preduvjet koji vam je potreban da biste ostvarili uspjeh u najvažnijim aspektima života, počevši od svih vrsta odnosa i karijere pa do unutarnjeg zadovoljstva samim sobom, jest samopouzdanje. U knjizi Marise PeerVrhunsko samopouzdanje“, koja je odnedavno dostupna u našim knjižarama, autorica vas vodi kroz njezin već mnogo puta dokazani program kojim ćete steći visoko samopouzdanje, izgraditi vjeru u sebe i tako trajno poboljšati svoj život. Knjiga Vrhunsko samopouzdanje pomoći će vam da istinski zavolite sebe, oslobodit će vas autodestruktivnih misli i ponašanja te potaknuti na sretan, samopouzdan i inspirativan život.

Iz knjige izdvajamo dio iz poglavlja o odnosima kako bismo vam skrenuli pozornost na pogreške koje možda svakodnevno radite, ne razmišljajući o posljedicama. Ovo su najčešće stvari kojima narušavamo odnose s ljudima oko nas. Ako ih prestanemo ponavljati, odnosi s ljudima će biti kvalitetniji, a vi ćete se osjećati puno bolje i porast će vam samopouzdanje:

knjiga

1. Podizanje zida: Jedan od partnera izbjegava ili odbija razgovarati o problemima, iako bi drugi partner to želio. Time odbija pridati pažnju partneru, što sigurno ne bi želio da se dogodi kad je obrnuta situacija. Ne morate se sa svime složiti, ne morate odmah odgovoriti na sve zahtjeve, ali dajte priliku tom razgovoru, uzmite si vremena da o svemu razmislite na miru prije donošenja odluke.

2. Ruganje, nepoštovanje, ismijavanje, nametanje superiornosti: Ovo su neki od najdestruktivnijih oblika ugrožavanja odnosa i od njih se najteže oporaviti jer su vrlo osobni. Samo se zamislite u koži osobe koja to sluša i prestanite to raditi.

3. Kritiziranje: Ako ste baš tako nezadovoljni nečijim ponašanjem, radije iznesite kritiku na konkretno postupanje, a ne na osobu u globalu ili pak dijete.

4. Udaranje ispod pojasa: Ovo se odnosi na situacije kad koristite neku partnerovu slabost, bolest, fizički nedostatak, nižu plaću da biste ga pobijedili u raspravi, uzdigli sebe. Ili spominjanje njegove obitelji i njihovog ponašanja… To uostalom puno govori i o samopouzdanju osobe koja takvo što radi. Da je samopouzdana, ne bi imala potrebu takvo što činiti.

5. Zauzimanje obrambenog stava: Ovo čine osobe koje ne preuzimaju odgovornost za svoja djela pa izgovaraju rečenice tipa: “Sve je to tvoja krivnja, ti si me natjerala da ovo učinim”. Ako ste sposobni preuzeti punu odgovornost za svoje pogreške, dat ćete sjajan primjer drugima i pomoći im da nauče biti odgovorni, piše Marisa Peer u svojoj knjizi. Izbjegavajte rečenice koje druge proglašavaju odgovornima za sve loše što se dogodi. I sjetite se: nitko vas ne može natjerati da se osjećate bilo kako, osim ako im vi to ne dopustite!

6. Stalno referiranje na prošlost i pogreške koje su se davno dogodile: Stalno podsjećanje na prošlost i usporedbe s njom su potpuno kontraproduktivne jer se ne mogu promijeniti… Da bismo bili sretni i imali unutarnji mir, moramo biti sposobni oprostiti stvari iz prošlosti, živjeti u sadašnjem trenutku i veseliti se budućnosti…

7. Prijetnja da ćete ostaviti partnera: Bi li vam palo na pamet prijetiti djeci da ćete ih ostaviti svaki put kad vas naljute? Sigurnost je potreba i u vezama je svi trebamo. Najsigurnije su veze u kojima nema prijetnji za odlaskom/napuštanjem i u kojima su se partneri složili da će ostati zajedno i raditi na problemima. Istog trenutka kada zaprijetite da ćete otići, ozbiljno narušavate odnos i srozavate samopouzdanje druge osobe. Ako to često radite, opast će i moć te prijetnje, a s njom i vaše samopouzdanje.

8. Uzimanje neke druge uloge od one koje zaista imate: Mnogi parovi utonu u odnos roditelj/dijete. U tom odnosu jedan partner preuzme šefovsku, kontrolirajuću i odgojnu ulogu te stalno kritizira, a drugi bude poput djeteta, uvijek je u krivu, stalno u nevolji, i od njega se neprestano očekuje da se poboljša i prestane razočaravati prvoga…

Mnogi parovi izgube želju za intimnošću kad dobiju djecu. Roditeljstvo ih zna toliko progutati da posve zaborave na sebe. Ako počnemo svog partnera promatrati kao roditelja umjesto partnera, izgubit će se nekadašnja fizička privlačnost…

Da biste zadržali trajnu zaljubljenost, morate se i ponašati zaljubljeno, baš kao u počecima veze:

  • držite se za ruke,
  • dodirujte se,
  • slušajte pažljivo,
  • mazite se,
  • nasmijavajte jedno drugo,
  • obraćajte se jedno drugom nježnim glasom,
  • često izražavajte poštovanje.

9. Generaliziranje i preuveličavanje: Možda niste svjesni, ali većina nas to radi. Kada opisujemo neki aspekt ponašanja partnera često naglašavamo negativnost govoreći – ti nikad, ti uvijek, ti nećeš, ti ne želiš… Ne preuveličavajte raspravu s nisi ti u stanju/beskoristan si

Često smo krivi i za negativne interpretacije: namjerno si to napravio, samo da me povrijediš. Kada ste u stalnoj pretpostavci da netko namjerno čini nešto protiv vas, tada ih postavljate u najgoru predodžbu koju imate o njima, a to se onda suprotstavlja njihovoj potrebi da budu prihvaćeni.

10. Davanje svojim pravilima već značaj nego samoj vezi: svi parovi imaju neka zajednička pravila unutar veze i svaka osoba u nju unese svoja vlastita koja drugi partner često ne razumije ili su mu posve nepoznata. Ako je vaše pravilo odgoditi bavljenje problemom za sutra, a vaš partner nema namjeru otići spavati dok to ne riješi, imate ćete sukob oko toga, a vrlo vjerojatno i žestoku svađu. Stoga morate razgovarati oko tih pravila i donijeti odluku: pravila ili veza. Neka pravila su zaista potrebna u odnosima, ali ona moraju biti zajednički definirana.

Knjigu možete potražiti u knjižari Planetopija, u Novoj stvarnosti ili naručiti na sljedećoj poveznici.

Cijena knjige je 129 kn.

Izvor: Marisa Peer, Vrhunsko samopouzdanje (Tajne koje otkrivaju kako se svaki dan osjećati fantastično); izdavač: Centar za osobnu izvrsnost, 2019.

Pripremila Ivančica Tarade, www.roditelji.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci