Svi želimo živjeti pozitivno, ali što to točno znači? I ima li tu mjesta negativnosti?

Svakodnevno imamo tisuće i tisuće i tisuće unutarnjih misli, emocija, priča i iskustava... Kako postići vođenje pozitivnog života ako u njega trebamo uklopiti i pozitivno i negativno razmišljanje i osjećaje?

Moćno pozitivno razmišljanje 

Naše razmišljanje je glavni pokretač naše aktivnosti. Tijekom godina čitala sam i slušala mnoge duhovne učitelje kako podučavaju snagu pozitivnog mišljenja i njegovu neophodnost za zdrav život. Ali znači li to da nikada ne bismo trebali iskusiti negativne emocije? Trebamo li to gurnuti u stranu i iskusiti samo pozitivno?

Pozitivno razmišljanje je moćno. To se može opisati kao tendencija da se usredotočimo na svijetlu stranu, očekujemo pozitivne rezultate i pristupamo izazovima s pozitivnim izgledima, čineći najbolje iz svake situacije u kojoj smo se našli.

Pozitivno razmišljanje i život uključuje optimizam, pokazivanje zahvalnosti, otpornost na izazove i oporavak od neuspjeha, fokusiranje na dobro, stvaranje pozitivne energije, privlačenje osmijeha i uvježbavanje pažljivosti. Ovo je samo nekoliko primjera pozitivnog razmišljanja za koje nam istraživanje govori da doprinose subjektivnim osjećajima sreće i blagostanja.

Više štete nego koristi

Zanimljivo je, međutim, da je percepcija pozitivnog razmišljanja biti cijelo vrijeme "sretna" i "vesela". Pozitivno razmišljanje naišlo je na mnoge kritike zbog ove nevjerice.

U novije vrijeme učitelji pozitivne psihologije počeli su se boriti protiv ove ideje obrazujući zajednicu oko važnosti doživljavanja svih naših osjećaja. Više je štete nego koristi ako prihvaćamo pozitivno, a negiramo negativno.

Negativne emocije zdrave su za nas u perspektivi kada nam služe kao upozorenje, pomažu nam u upravljanju rizikom, osjećajem tuge, usporavaju razmišljanja kako bismo mogli donositi uravnoteženije odluke i primijetiti pogrešno. Zanemariti, zanijekati ili blokirati negativne misli i osjećaje znači stvoriti sebi potencijalni stres i bolest te minimalizirati svoj emocionalni rast.

Pa kako postići pozitivan život ako trebamo i pozitivno i negativno razmišljanje i osjećaje? Možda se više radi o tome da budemo emocionalno uravnoteženi, emocionalno obrazovani i emocionalno spremni nego da smo stalno "pozitivni".

Je li sigurnije gledati život kroz leću optimizma ili pesimizma?

“Svakodnevno imamo tisuće i tisuće i tisuće unutarnjih misli, emocija, priča i iskustava ... Emocionalna okretnost je vještina koja se temelji na našoj sposobnosti da se suočimo sa svojim osjećajima, označimo ih, razumijemo i potom odlučimo krenuti naprijed. To je sposobnost prepoznavanja osjećaja stresa, mogućnost izlaska iz stresa, a zatim odlučivanje kako postupiti", Susan David, profesorica i psihologinja s medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard.

Je li zbog ovoga pozitivan stil života više stvar prizme kroz koju gledamo život nego bavljenje samo jednom vrstom misli? I, imajući to na umu, je li sigurnije gledati kroz leću optimizma ili pesimizma? Pozitivnost ili negativnost?

Kad bismo svijet gledali kroz leću pesimizma, možda bismo pronašli više tuge, žalosti i tjelesnih i mentalnih bolesti, a time i kraći životni vijek. Bacila bi se sjena na naše misli, osjećaje i ponašanje. Svakako, to sugerira istraživanje.

Ali ako svijet promatramo kroz leću optimizma, bolje ćemo vidjeti, naučiti i uravnotežiti. Optimizam otvara prozor za razvoj emocionalne kondicije i načina razmišljanja koji omogućavaju našim snagama da se igramo i zaštitimo - da postanemo kreativni, donosimo prosudbe, razlučujemo i rješavamo probleme.

Gledanje svijeta kroz optimističnu prizmu znači da si dopuštamo ostvariti svoj potencijal kao snažna, izdržljiva bića koja će razviti emocionalnu sposobnost upravljanja pozitivnim i negativnim. Uzmimo dakle optimističnu leću i naučimo je pustiti da diše i kreće se, savija se kad treba i naginje okvir da bi situaciju lakše sagledali iz drugoga kuta. Pesimistična leća nema fleksibilnosti koja bi to mogla dopustiti.

Ovaj članak zaključit ćemo citatom koji lijepo sažima ovu temu: “Ono što želimo nije slijepi optimizam, već fleksibilni optimizam - optimizam otvorenih očiju. Moramo biti u stanju koristiti oštri osjećaj pesimizma za stvarnost kada nam je potreban, ali bez prebivanja u njegovoj mračnoj sjeni."

Izvor: wellbeing.com.au

Tena Ožegić

Ostali članci