Zimski solsticij - vrijeme novoga rođenja

U petak 21. 12. 2018. u 22 sata i 23 minute nastupa zimski suncostaj, kada je dan na sjevernoj Zemljinoj polutki najkraći i počinje zima.Taj dan ima snažno duhovno značenje i posebnu energiju nakon čega ništa više neće biti isto. Otkrijte simboliku solsticija i primijenite rituale koji će vas odnijeti u novi život

Keltsko životno kolo

Zimski solsticij dan je kad se sunce pojavi na najnižoj točki na nebu i podari nam najmanje svjetla u godini. Taj je prijelomni dan za naše pretke označavao prirodnu i jedinu Novu godinu.

Kelti su nam ostavili bogatu simboliku i vrijedne poruke o obredima i običajima tijekom godine, pa tako i o zimskom solsticiju koji su nazivali Yule, odnosno Jul, što u norveškom jeziku znači krug ili kolo. Znali su, naime, da se mistično kolo života na taj dan na trenutak zaustavi jer se okončava jedan ciklus Sunca i ujedno počinje novi. Za Kelte vrijeme nije bilo linearno, nego smjenjivanje ciklusa u krugu života.

Staro mora umrijeti da bi se rodilo novo

Solsticij je trenutak kad se treba zaustaviti, osvrnuti se na proteklo razdoblje te ujedno pogledati naprijed, u novo vrijeme u kojem se vraća moć i svjetlost. Na večer zimskoga solsticija povežimo se s unutarnjim mudrošću. Priroda se zimi umiruje i mi s njom. Kad su dani kratki, tamni i Sunce gubi svoju moć, širimo se u svoje unutarnje svjetove.

Zemaljska se energija u tom razdoblju krijepi. To je vrijeme znanja, intuicije i unutarnjih uvida, vrijeme za istraživanje i razumijevanje misterija života. Duboko podsvjesno znanje se budi i donosi nam potrebne duhovne uvide. Stara godina umire i kroz svjesnu refleksiju i otpuštanje staroga pripremamo put za novo rođenje.

Domovi su nekad na zimski solsticij bili ukrašeni zimzelenim raslinjem: božikovina, bršljan, imela, tisa... Sve te biljke i drveće imaju duhovna značenja povezana s ciklusima vječnoga života. Ostali običaji na taj dan uključivali su vatru, odnosno paljenje krijesova, vijence, koji simboliziraju godišnji ciklus, gozbe, darivanja, ples, maske, igre, ukrašena drvca i svijeće. Sve te aktivnosti bile su u čast povratka boga Sunca i dolazak nove stvaralačke i aktivne sile života.

Zimski solsticij - ključni trenutak u godini

Rituali za zimski solsticij

1. Probudite se prije izlaska sunca. Ako imate priliku, otiđite na posebno (povišeno) mjesto i gledajte izlazak sunca. Zaželite nešto, u mislima imajte svoje vizije za novi ciklus.

2. Dom ukrasite zimzelenim dekoracijama.

3. Očistite energetski sebe i svoj životni prostor da biste napravili mjesta za novo. Upotrijebite tamjan ili bijelu kadulju i očistite svoju auru i prostor. Počistite kuću i od nepotrebnih stvari i prljavštine.

4. Budite u miru, poslušajte tišinu zemlje. Meditirajte.

5. Ugasite svjetla i upalite svijeće te si za svaku svijeću zaželite nešto što biste voljeli da se ostvari u novom ciklusu.

6. Ako možete, zapalite vatru ili kamin (ili promatrajte plamen svijeća). Razmišljajte o tome što morate promijeniti kod sebe, što otpustiti i što neka oganj očisti. U vatru bacite sve što ne želite nositi u novu godinu. To učinite u mislima ili zapišite na papir pa ga bacite u vatru ili spalite na svijeću. Neka vatra razgradi sve što vam više ne treba.

7. Čitajte ili pripovijedajte stare priče o povezivanju s prirodom i mističnim svijetom, pripovijetke ili legende.

8. Ako imate mogućnost, otiđite u noćnu šetnju prirodom s bakljom ili svijećom.

9. Blagoslovite hranu i piće, budite zahvalni za obilje.

10. Plešite. Ako ste u većem društvu, plešite u krugu, držite se za ruke.

11. Budite usredotočeni na davanje, neka vam srce bude otvoreno i puno zahvalnosti za sve što imate u životu.

Zimski solsticij odlično je vrijeme da posijemo sjeme, odnosno ideje koje će se realizirati s povratkom Sunca. Novim mogućnostima i obilju otvaramo se sa zahvalnošću.

Senka Ljubić: Rituali za zimski solsticij

Ritual zahvalnosti svim četirima elementima

Zahvalite zemlji za razdoblje mirovanja i tame, koje nam omogućava da bolje razumijemo sebe i skupimo snage sa samoiscjeljivanje.

Zahvalite zraku za nadahnuće, znanje i ideje koje vam donosi u život. Zahvalite za moć glasa, pjesme i zvuka, za misli koje vam pomažu razumjeti. Komunikacija je dar zraka. Zamolite da vam komunikacija u novom ciklusu bude otvorena, iskrena i jasna te da razumijete poruke i lekcije života u svakom trenutku.

Zahvalite vatri, vitalnoj energiji izvora, stvaralačkoj životnoj sili koja sad oživljava kao Sunce. Vatra donosi širenje, rast, strast i aktivnu energiju. Sada u svjetlo života nosite sve što ste naučili u trenucima mirovanja i tame.

Zahvalite vodi koja nosi vezu sa suptilnim energijama. U zimskoj tami dotaknite se svoje duše i svojih skrivenih osjećaja. Pročišćujućim suzama ili komunikacijom, umjetnošću, pisanjem, glazbom, plesom otpustite sve potisnute osjećaje.

Naposlijetku zahvalite svim nevidljivim životnim silama za vodstvo, povezanost sa samim sobom i s izvorom. Zahvalite što ste dio života na Zemlji i univerzuma. Iskoristite zimski solsticij za opažanje toka života, izražavanje želja i namjera, pogledajte pod lupom svoje strahove i terete i bacite ih u vatru, slavite svoje dosadašnje uspjehe i sve koji dolaze u novom ciklusu.

Zimski solsticij donosi nam toplinu u srce i povezanost sa Zemljom i univerzumom. Nosi duboka duhovna iskustva. S Božićem slavimo novo rođenje čovjeka kao cjeline, pozdravimo se s ranama odvojenosti i strahova. Neka počne novi ciklus. S više ljubavi i suosjećanja.

21. prosinca: Zapalite svijeću za novi početak

Sensa

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci