Zimski solsticij - ključni trenutak u godini

Zimski solsticij jedan je od četiriju ključnih trenutaka u godini. S njima počinje novo godišnje doba, dolazi nova vrsta energije, vanjska i unutarnja promjena. U tim ključnim trenucima naš osobni razvoj može dobiti snažan poticaj. Duhovno značenje zimskog solsticija ima posebnu dubinu jer tada iz najdublje tame počinje naš hod prema svjetlosti…

Sunce "stoji"

Latinska riječ solstitium doslovno znači suncostaj i pojašnjava što se zbiva na nebu u tom trenutku. Zimski solsticij događa se svake godine oko 21. prosinca, ponekad dan ranije, ponekad dan kasnije. Kad promatramo stazu kojom putuje Sunce, čini nam se da je ono vrlo nisko na nebu. U podne, kad je na svom zenitu, Sunce čak nekoliko dana zaredom naizgled stoji na istom mjestu.

Njegova se putanja ne spušta niže jer je Sunce dosegnulo najnižu točku svoje putanje, a još se nije počelo penjati. Tijekom nekoliko solsticijskih dana Sunce stoji na istoj točki i prikuplja snagu kako bi pokrenulo novi ciklus života. Zajedno sa Suncem, čitava priroda miruje, čeka, prikuplja snagu. Za vrijeme zimskog solsticija i mi bismo trebali prihvatiti taj prirodni ritam, odmoriti se, smiriti i razmišljati.

Iz tame će započeti novi život

Zimski solsticij trenutak je u godini kad je dan najkraći, a noć najdulja. Tama koju noć donosi u tom trenutku ima prevlast. Mogli bismo reći da je to kulminacija tame. U svijetu dualnosti na svim razinama postojanja pratimo ples suprotnosti i pokušavamo uspostaviti ravnotežu. Jedna od najintrigantnijih suprotnosti koja je oduvijek imala vrlo moćno značenje u religijama i duhovnim praksama suprotnost je svjetla i tame. Prošireno značenje te suprotnosti priča nam o dobru i zlu, razvoju i stagnaciji, životu i smrti.

U davnim danima tami se nije pripisivalo negativno značenje. Tama se smatrala plodnom, poput tame zemlje u kojoj se sjemenka novog života priprema i sakuplja snagu za rast. Tama istovremeno označava tajnu, nešto skriveno i misteriozno. No iz tame će započeti nov život. Iz sigurne i tople tame majčine utrobe rađa se novi život u čitavoj prirodi. U drevnim vremenima ta duga noć, tama, smatrala se duhovnom kolijevkom u kojoj se preporađa Sunce. A s njegovom svjetlošću preporađamo se i mi, i to u tjelesnom, duhovnom i emotivnom smislu.

Jarčeva obratnica

Zimski solsticij početak je godišnjeg doba zime, a kako zima počinje astrološkim znakom Jarca, ovaj se važni trenutak u godini naziva i Jarčevom obratnicom. Nakon kulminacije tame i nekoliko dana suncostaja, počinje uspon prema svjetlosti. Obrat koji se događa najava je promjene snaga u odnosu tame i svjetlosti. Nakon zimskog solsticija svaka noć je nešto kraća od prethodne, svaki dan je malo dulji.

Noć i dan bit će u ravnoteži, jednake duljine, za proljetne ravnodnevice ili ekvinocija, početkom proljeća, 21. ožujka. Potom će dani i dalje postajati sve dulji, do trenutka kulminacije svjetlosti za ljetnog solsticija, 21. lipnja. Nadahnuti dubljim značenjem odnosa svjetlosti i tame, kulminacijom jednog od njih za vrijeme solsticija nastali su mnogi rituali, običaji i duhovne prakse.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci